Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: piec tandoor
Date: 26 Aug 2000 10:22:53 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 25
Message-ID: <001301c00f36$62528640$8c0ba0d4@tea>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 967278173 31859 213.180.128.22 (26 Aug 2000 08:22:53 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Aug 2000 08:22:53 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32884
Ukryj nagłówki
-----Original Message-----
From: Andrzej <w...@c...pg.gda.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 26 sierpnia 2000 00:37
Subject: Re: piec tandoor
>Z technicznego punktu widzenia (mojego) - to zabobon.
>Nie wiem niestety jak wygląda i działa piec tandoor, ale z opisu wnioskuję,
>że ów "grilowaty" posmak jest efektem kontaktu potrawy ze spalinami z węgla
>drzewnego/drewna - a to no cóż jest raczej nieosiągalne w piekarniku i
>wstawianie szamotowych cegieł czy glinianych dzbanków raczej nie pomoże - k
>sażaleniu :(
Szamotowki dzialaja na pizze - spradzono na grupie, pare miesiecy temu
bylo mnostwo entuzjastycznych postow na ten temat. Nie jestem niestety
pewna, czy mieso itp. ma w piecu tandoor kontakt ze spalinami, z moich
obeserwacji wynika ze nie, piec jest wprawdzie opalany naturalnym paliwem,
ale same potrawy, ktore sie w nim pieka przebywaja po prostu w wysokiej
temperaturze, podobnie jak to sie dzieje z chlebem w piecu chlebowym. W
kazdym razie dzieki za odzew :-)
Herbatka
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
|