Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!lublin.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berl
in.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pieczenie swiateczne: slaska bomba
Date: Thu, 01 Nov 2001 12:21:25 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 30
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <3...@z...fu-berlin.de>
<2...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1004613554 32867333 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78004
Ukryj nagłówki
> > no... 25 deko cytronatu. W byłym NRDowie robionego z dyni. Do kupienia
> > gotowe w sklepach w szczególności w okolicach świąt. Nie wiem jaki to
> > owoc. Sprzedawane na ogół krojone w kosteczkę w paczkach jak serek
> > homo, ma kolor zielonkawy (znaczy cytronat, nie serek).
> >
> > Aha, foremki mój ojciec robił z puszek po konserwach pożądanego formatu,
> > ale to była komuna. Cytronat pochodził za komuny z paczek od rodziny.
>
> a jak 0.25kg cytronatu (pokrojonego) smakuje jesli chcialabym to czyms zastapic?
poszedłem po rozum do internetu i oświadczam co następuje:
cytronat to kandyzowana skórka pewnego gatunku cytryny. Można zastąpić
(ma jednak trochę inny smak) kandyzowaną skórką normalnej cytryny lub
lemony.
Kandyzowanie (nie robiłem tego, zerżnięte z internetu):
skórki cytryny (lemony, pomarańczy - orangeat) wymoczyć parę dni w
wodzie. Aha, oczywiście te niepryskane i oskubać dokładnie z białej
skórki. Wodę zmieniać 2-3 razy. Ugotować w lekko osolonej wodzie
(łyżeczka soli na 2l wody), aż będą miękkie. Zrobić syrop (cukier+woda,
aż się będzie ciągnąć), zagotować skórki (dobrze przegotować). Wyłowić
skórki, syrop jeszcze zagęścić (wygotować wodę) i jeszcze raz wrzucić te
skórki. Gotować 5min. Wyłowić, pokroić w kostkę, posypać dobrze cukrem.
UFF, ale roboty
A nie ma u ciebie jakichś gotowych kandyzowanych cytrusów?
Waldek
|