Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pieczona gęś
Date: Thu, 01 Jan 2004 12:29:36 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 64
Message-ID: <010120041229368668%wlalos@onet.pl>
References: <bt0s3c$p9s$1@inews.gazeta.pl> <010120041141184781%wlalos@onet.pl>
<bt0ul2$vv$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pt128.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1072956627 19716 217.99.3.128 (1 Jan 2004 11:30:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Jan 2004 11:30:27 +0000 (UTC)
User-Agent: Thoth/1.7.2 (Carbon/OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:185033
Ukryj nagłówki
In article <bt0ul2$vv$1@inews.gazeta.pl>, Izza
<i...@p...onet.pl> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
> Czosnek moze dlatego, ze drob lubi czosnek i osobiscie lubie duzo czosnku w
> potrawach a papryka? Moze z przyzwyczajenia:)
Kwestia gustu. Czosnek owszem jest znakomity, ale nie wsządzie pauje,
a w polskiej tradycji lulinarnej stosowamy
>
>
> >> Wstawiłam do pieca zawiniętą w
> >> folię do pieczenia,
> >
> > Po co ta folia?
> >
>
> Folia dziala mniej wiecej tak jak brytfanka -- miesko nie jest wysuszone, bo
> dusi sie we wlasnym sosie.
To chcesz tę gęś upiec, czy udusić? O wysuszenie mięsa nie masz się co
martwić. Gęś jest zwykle tak tłusta, że jej to nie grozi. Np. w
Niemczech bywa, że piecze się schab razem z gęsią, by nie wysechł i był
soczysty.
> Inna sprawa, ze musialam ges wyjac z folii, bo ta byla kiepskiej jakosci
> (( wiec ptaszydlo piecze sie bez folii
I bardzo dobrze.
> > Nie bardzo rozumiem. Co dla Ciebie jest piecem, a co piekarnikiem?
>
> Wiem, ze jest roznica i to diametralana, natomiast uzywam tych slow
> zamiennie. W moim przypadku to piekarnik Siemens microwelle plus HF 87950.
Czyli pieczesz tę gęś w kuchence mikrofalowej? Już zupełnie nie
rozumiem. Napiałaś:
> Wstawiłam do pieca zawiniętą w
> folię do pieczenia, bo nie mieściła się inaczej ani w piekarniku ani w
> brytfance.
więc zrozumiałem, że dla ciebie piec i piekarnik to dwie różne rzeczy.
Teraz okazuje się, że to kuichenja mikrofalowa? Używasz mikrofal. czy
innej metody grzania?
Zwykle gęś piecze się (w piekarniku gazowym lub elektrycznym) wprost na
blasze, lub takim ruszcie, który się kładzie na blachę. W blasze
zwykle jest wgłębienie do którego spływa tłuszcz, a w tym ruszcie
odpowiadający temu wgłębieniu otwór. Co pewien czas wybiera się
tłuszcz łyżką i polewa gęś.
> >Z pieczonej gęsi powinno utworzyćsię
> > sporo sosu.
> >
>
> no juz mam ok litra sosu... a zapowiada sie, ze bedzie wiecej
No właśnie.
Władysław
|