Data: 2004-01-01 11:00:46
Temat: Re: pieczona gęś
Od: Izza <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
> In article <bt0s3c$p9s$1@inews.gazeta.pl>, Izza
> <i...@p...onet.pl> wrote:
>
>> Bry w Nowym Roku:)
>> Na świąteczny obiad postanowiłam upiec gęś. Natarta majerankiem+sol
>> +czosnkiem +papryką leżała kilka godzin.
>
> Skąd się wzięła u nas ta mania, żeby aromat dobrego mięsa zabijać
> jakimiś dziwnymi miesznkjami przypraw i to na dodatek trzymając to
> mięso w przyprawach dłuższy czas? Gęś bez żadnych przpraw jest sam
> bardzo smaczna. Majeranek -- owszem -- jest u nas tradycyjną przyprawą
> do gęsi. Ale do tego czosnek? Na dodatek jeszcze paprykę? Czy to nie
> przesada?
Czosnek moze dlatego, ze drob lubi czosnek i osobiscie lubie duzo czosnku w
potrawach a papryka? Moze z przyzwyczajenia:)
>> Wstawiłam do pieca zawiniętą w
>> folię do pieczenia,
>
> Po co ta folia?
>
Folia dziala mniej wiecej tak jak brytfanka -- miesko nie jest wysuszone, bo
dusi sie we wlasnym sosie.
Inna sprawa, ze musialam ges wyjac z folii, bo ta byla kiepskiej jakosci
(( wiec ptaszydlo piecze sie bez folii
>> > bo nie mieściła się inaczej ani w piekarniku ani w
>> brytfance.
>
> Nie bardzo rozumiem. Co dla Ciebie jest piecem, a co piekarnikiem?
Wiem, ze jest roznica i to diametralana, natomiast uzywam tych slow
zamiennie. W moim przypadku to piekarnik Siemens microwelle plus HF 87950.
>> I pytanie. Jak długo to ptaszysko ma się piec? Zaraz chyba spróbuję
>> upchnąć je w naczynie żaroodporne, ale pytanie nie zniknie. Jak długo je
>> piec?
>
> Średniej wielkości gęś ok. 1 1/2 do 2 godzin. Najpierw na silnym ogniu,
> potem na słabszym. Jednak nie wiem jak na czas pieczenia wpłynie ta
> folia.
oki
> Na przyszły raz sprawdź to zawczasu.
>
>> I z czym podać?:)
>
> Z ziemniakami i modrą kapustą? Z pieczonej gęsi powinno utworzyćsię
> sporo sosu.
>
no juz mam ok litra sosu... a zapowiada sie, ze bedzie wiecej
Izza
|