Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Izza <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pieczona gęś
Date: Thu, 01 Jan 2004 12:00:46 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 60
Message-ID: <bt0ul2$vv$1@inews.gazeta.pl>
References: <bt0s3c$p9s$1@inews.gazeta.pl> <010120041141184781%wlalos@onet.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: 189-moo-9.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1072954851 1023 62.121.100.189 (1 Jan 2004 11:00:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Jan 2004 11:00:51 +0000 (UTC)
X-User: Izzunia
User-Agent: KNode/0.7.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:185031
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
> In article <bt0s3c$p9s$1@inews.gazeta.pl>, Izza
> <i...@p...onet.pl> wrote:
>
>> Bry w Nowym Roku:)
>> Na świąteczny obiad postanowiłam upiec gęś. Natarta majerankiem+sol
>> +czosnkiem +papryką leżała kilka godzin.
>
> Skąd się wzięła u nas ta mania, żeby aromat dobrego mięsa zabijać
> jakimiś dziwnymi miesznkjami przypraw i to na dodatek trzymając to
> mięso w przyprawach dłuższy czas? Gęś bez żadnych przpraw jest sam
> bardzo smaczna. Majeranek -- owszem -- jest u nas tradycyjną przyprawą
> do gęsi. Ale do tego czosnek? Na dodatek jeszcze paprykę? Czy to nie
> przesada?
Czosnek moze dlatego, ze drob lubi czosnek i osobiscie lubie duzo czosnku w
potrawach a papryka? Moze z przyzwyczajenia:)
>> Wstawiłam do pieca zawiniętą w
>> folię do pieczenia,
>
> Po co ta folia?
>
Folia dziala mniej wiecej tak jak brytfanka -- miesko nie jest wysuszone, bo
dusi sie we wlasnym sosie.
Inna sprawa, ze musialam ges wyjac z folii, bo ta byla kiepskiej jakosci
(( wiec ptaszydlo piecze sie bez folii
>> > bo nie mieściła się inaczej ani w piekarniku ani w
>> brytfance.
>
> Nie bardzo rozumiem. Co dla Ciebie jest piecem, a co piekarnikiem?
Wiem, ze jest roznica i to diametralana, natomiast uzywam tych slow
zamiennie. W moim przypadku to piekarnik Siemens microwelle plus HF 87950.
>> I pytanie. Jak długo to ptaszysko ma się piec? Zaraz chyba spróbuję
>> upchnąć je w naczynie żaroodporne, ale pytanie nie zniknie. Jak długo je
>> piec?
>
> Średniej wielkości gęś ok. 1 1/2 do 2 godzin. Najpierw na silnym ogniu,
> potem na słabszym. Jednak nie wiem jak na czas pieczenia wpłynie ta
> folia.
oki
> Na przyszły raz sprawdź to zawczasu.
>
>> I z czym podać?:)
>
> Z ziemniakami i modrą kapustą? Z pieczonej gęsi powinno utworzyćsię
> sporo sosu.
>
no juz mam ok litra sosu... a zapowiada sie, ze bedzie wiecej
Izza
|