Data: 2003-11-14 08:52:38
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczek
Od: "kasia i darek" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja robię karkówkę według przepisu Ojca Grande, zawsze wychodzi przepyszna.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oleju, na to sparzone liście z
kapusty i dużą karkówkę w całości.
Kroimy w plastry: ziemniaki, marchew, cebulę i okładamy nimi mięso. Na to
wszystko układamy jeszcze pocięte na ćwirtki jabłka. Wszystko to posypujemy
pieprzem i cynamonem, dodajemy kilka jagód jałowca.
Wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 h w temp 180 -200 stpni, po godzinie
dolewamy szklankę białego wina. Równie wspaniałe na gorąco i na zimno np. do
chleba.
Kasia
|