Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lenalena" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pierogi
Date: Thu, 20 Mar 2003 17:17:38 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 56
Message-ID: <b5cpjm$qkp$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b5cjgo$26g$1@atlantis.news.tpi.pl> <b5cldl$kdp$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qr55.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1048177078 27289 80.50.237.55 (20 Mar 2003 16:17:58
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Mar 2003 16:17:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:150072
Ukryj nagłówki
dziekuje, zaraz zabieram sie do pracy:) tylko pobiegne po proszek do
piczenia
:)))
)))
Użytkownik "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> napisał w
wiadomości news:b5cldl$kdp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> [ciach]
> > pomozecie???
> pomożemy
>
> podaję za przepisem mojej babci, ja też robię i nigdy, przenigdy się nie
> skleja ani nie rozwala.
> Bierzemy michę albo stolnicę
> Potrzeba: 2-4 szklanki mąki
> 1-2 całe jaja (po jednym jajku na 2 szklanki, jak robisz z 3 szklanek, to
> też jedno jajko)
> GORĄCA, przegotowana, wręcz wrząca woda (dlatego lepsza jest miska)
> ociupina proszku do pieczenie (1/4 - 1/2 płaskiej łyżeczki w zależności od
> ilości szklanek mąki)
> sól do smaku
>
> mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek, wbijamy jajo(jaja), dosypujemy
> proszek do pieczenia i sól, wlewamy wrzątek i mieszamy - najpierw łyżką,
bo
> gorące, potem ręką, do gęstej konsystencji. Wyrabiamy, aż w cieście nie
będą
> pękać pęcherzyki powietrza.
> Wyrobione obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką na jakieś 10-15 minut.
> Potem już można rozwałkować i lepić
> Trzeba pamiętać, żeby przy wałkowaniu posypywać ciasto z obu stron mąką.
> Jeśli farsz jest bardzo mokry (np. do uszek, czy pierogów z owocami,
można
> przed położeniem farszu na ciasto dosypać jeszcze ociupinę mąki na
> wewnętrzną stronę "płatka" pierogowego i dopiero potem kłaść farsz
>
> Acha, i jak się wyciąga pierogi, odcedza makaron, czy cokolwiek mącznego,
to
> moja babcia nauczyła mnie też, żeby zanim się wyciągnie/odcedzi wlewać do
> garnka przed odcedzeniem szklankę zimnej wody. To zapobiega sklejaniu się.
> Stosuję z powodzeniem. Kiedys nie wlałam i mi się makaron do spaghetti
> paskudnie skleił.
>
> Smacznego życzę.
>
>
> --
> Pozdrawiam
>
> K
>
> "Just one year of love
> is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]
>
>
|