Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Roman Rumpel <r...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: piersi z kurczaka.
Date: Sat, 02 Feb 2008 01:15:06 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 39
Message-ID: <fo0cm9$n35$1@inews.gazeta.pl>
References: <fnsvp8$8le$1@news.onet.pl>
Reply-To: r...@s...gazeta.pl
NNTP-Posting-Host: static-78-8-120-112.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1201911305 23653 78.8.120.112 (2 Feb 2008 00:15:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 2 Feb 2008 00:15:05 +0000 (UTC)
X-User: romane
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.9 (Windows/20071031)
In-Reply-To: <fnsvp8$8le$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:309504
Ukryj nagłówki
Ollla pisze:
> Witam :)
>
> Moi drodzy. :-) Wymyśliłam sobie, że w niedzielę na obid 15-osobowy podam
> pieczone piersi z kurczaka.
>
> Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie sugestie :))
>
>
Dostałaś mnóstwo przepisów, na pewno dobrych na popisowy 15-daniowy
obiad. Gdybyś jednak kiedyś chciała robić piersi bez wielkiego popisu,
to ja robię je dla mojej rodziny w sposób łatwy lekki i przyjemny.
Podstawą jest grill stykowy, dwustronny, takie coś jak do robienia
tostów, czy gofrów, tylko że częśc grzejna jest przystosowana do
grilowania mięsa. Coś takiego jak tu:
http://cgi.ebay.pl/Grill-kontaktowy-opiekacz-toster-
Nowy-Gwar-Fa-VAT_W0QQitemZ220168098929QQihZ012QQcate
goryZ19809QQcmdZViewItem
Mój jest jednofunkcyjny i był tańszy, bywają czasami w marketach.
Piersi z kurczaka dzielę na mniejsze kawałki, oddzielając luźne części i
krojąc płasko grubsze części tak, żeby otrzymać cieńsze płaty.
Nie rozbijam, nie solę, albo solę bardzo mało, posypuję z dwóch stron
przyprawą do drobiu/kurczaka/indyka - w zależności od tego jaką mam i
dodatkowo ziołami i/lub pieprzem, jeśli mam ochotę ( niekoniecznie)
Grill smaruję pędzlem maczanym w oliwie i piekę na nim piersi do
lekkiego zbrązownienia.
Piersi są miękkie i soczyste.
--
Roman Rumpel Skype: rumpel.roman www.ip.biz.pl
"Bo jakbyś czytał od przodu to byłby to najzwyklejszy pamiętnik a tak
blog. To teraz taka moda. Piszesz od urodzenia do dzisiaj to życiorys,
piszesz od dzisiaj do urodzenia to CV." (C) W. Kasprzak
|