Data: 2001-10-31 15:17:07
Temat: Re: pigwa?
Od: "Kamas" <m...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "mewuss" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9rms0d$327$1@news.onet.pl...
> Czećś mam pytanie.
> Czy ktoś ma pomysły na zrobienie czegokolwiek z pigwy?
> Bo tak się składa, że zostałem uszczęśliwiony koszykiem pełnym pigw i nie
> bardzo wiem co z nimi mogę zrobić.
> Interesują mnie wszystkie pomysły jakie tylko przyjdą wam do głów.
> Bo mnie nic nie mówi nawet ta nazwa "pigwa"???
>
>
Najpierw, czy to jest owoc pigwy, czy często tak nazywany owoc pigwowca
japońskiego? I jedno i drugie rośnie w Polsce i ma jadalne owoce. Owoc
pigwowca jest żółto-zielony, bardzo aromatyczny i bardzo kwaśny. Owoc pigwy
zielony o omszonej skórce, bardzo twardy, mało aromatyczny i malo kwaśny.
Przetwory z niego robi się tak jak z gruszek.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir Jan Marusiński
|