Data: 2004-12-15 08:46:37
Temat: Re: pigwa
Od: "Dirko" <d...@5...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W wiadomości news:00ca01c4e22a$f9ac50e0$65c51b53@smal9k1kzfv9ki
Tadeusz Smal <s...@s...pl> napisał(a):
>
> :)
> zostalo mijeszcze okolo 1,5kg owocow pigwy
> :)
> i tak sie zastanawiam czy wkroic je do pigwowca na nalewke
> czy tez warto cos innego zrobic
> chocby inna naleweczke
> :)
>
Hejka. 1 kg. owoców pigwy pokroić na ósemki, wydrążyc gniazda
nasienne i rozdrobnić na kawałki. Zalać litrem spirytusu i 1/2 ltr
wódki. Szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni w temp. pokojowej.
Część nalewki zlać do butelki, zakorkować i z napisem wytrawna
odstawic, żeby dojrzewała. :-) Do reszty wsypać 1/2 kg. cukru i
odstawić na kilka dni, aby dobrze się rozpuścił, poruszając często
słojem. Przefiltrować nalewkę słodką, połączyć z częścią wytrawnej do
smaku, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić do zdekantowania.
Można też robić nalewkę z pigwy z rodzynkami i whisky albo miodem,
korzeniem arcydzięgla i skórkami z pomarańczy. :-)
Pozdrawiam kipersko Ja...cki
|