Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "Dorunia" <d...@e...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "pijak"
Date: Sat, 8 May 2004 18:53:33 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 48
Message-ID: <c7j39v$t1$1@korweta.task.gda.pl>
References: <c7idai$9s9$1@serwer.infinity.net.pl>
NNTP-Posting-Host: lk208.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1084035199 929 83.30.22.208 (8 May 2004 16:53:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 8 May 2004 16:53:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:201043
Ukryj nagłówki
: Blagam, podajcie mi jak najszybciej przepis na ciasto "pijaka" (z
: biszkoptami nasaczonymi spirytusem)
PIJAK, czyli ciasto dla doroslych
60 dkg biszkoptow /sprzedaja okragle biszkopty w duzych opakowaniach/
2 kostki masla
2 opakowania budyniu smietankowego albo waniliowego / ja troche
zmienilam ten przepis i robie budyn z 3 op./
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 l mleka
2 lyzki kakao
puszka ananasow albo galaretka owocowa /ja wole ananasy/'
moga byc siekane orzechy
alkohol wytrawny, najlepiej czysta wodka
Jesli uzywamy galaretki, to rozpuscic ja w 1,5 szkl. wody.
Ugotowac budyn na mleku oslodzonym zwyklym cukrem. Maslo utrzec z cukrem
pudrem. Ucierajac, dodawac ostudzony budyn. Podzielic ten krem na dwie
czesci. Do jednej dodac kakao, wymieszac, mozna wsypac posiekane orzechy,
platki migdalowe albo utarta czekolade, a do drugiej czesci dodac pokrojona
galaretke. Ja nie dodaje galaretki tylko drobno pokrojonego ananasa z puszki
i wszystko, na co mam ochote, np, utarta biala czekolade albo jakies miekkie
bakalie.
Mamy juz krem i przystepujemy do czesci zasadniczej. Bierzemy
najwieksza i najnowsza blache do ciasta /najnowsza, zeby ladnie wygladala/.
Obok stawiamy miseczke, do ktorej wlewamy wodke troche rozcienczona sokiem z
tego pudelka z ananasami. Podkreslam: rozcienczona tylko troche, bo alkohol
musi byc dosyc mocny. W tym alkoholu zanurzamy biszkopty i po kolei
wykladamy nimi nasza blache. Na tych biszkoptach rozsmarowujemy krem
kakaowy. Na to ukladamy druga warstwe biszkoptow tak samo nasaczonych
alkoholem. Wykladamy krem jasny z ananasami /albo z galaretka/, na wierzchu
nastepna warstwa alkoholizowanych biszkoptow , a na niej polewa czekoladowa
. I gotowe. Wstawiamy do lodowki.
Polewa czekoladowa:
1,5 szkl. cukru,
0,5 kostki masla,
6 lyzek wody,
4 lyzki kakao
Wszystko zagotowac. Trzeba tylko pamietac,zeby maslo bylo
wczesniej wyjete z lodowki.
też znalezione w archiwum grupy...
--
Dorunia
|