Data: 2004-05-08 16:53:33
Temat: Re: "pijak"
Od: "Dorunia" <d...@e...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
: Blagam, podajcie mi jak najszybciej przepis na ciasto "pijaka" (z
: biszkoptami nasaczonymi spirytusem)
PIJAK, czyli ciasto dla doroslych
60 dkg biszkoptow /sprzedaja okragle biszkopty w duzych opakowaniach/
2 kostki masla
2 opakowania budyniu smietankowego albo waniliowego / ja troche
zmienilam ten przepis i robie budyn z 3 op./
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 l mleka
2 lyzki kakao
puszka ananasow albo galaretka owocowa /ja wole ananasy/'
moga byc siekane orzechy
alkohol wytrawny, najlepiej czysta wodka
Jesli uzywamy galaretki, to rozpuscic ja w 1,5 szkl. wody.
Ugotowac budyn na mleku oslodzonym zwyklym cukrem. Maslo utrzec z cukrem
pudrem. Ucierajac, dodawac ostudzony budyn. Podzielic ten krem na dwie
czesci. Do jednej dodac kakao, wymieszac, mozna wsypac posiekane orzechy,
platki migdalowe albo utarta czekolade, a do drugiej czesci dodac pokrojona
galaretke. Ja nie dodaje galaretki tylko drobno pokrojonego ananasa z puszki
i wszystko, na co mam ochote, np, utarta biala czekolade albo jakies miekkie
bakalie.
Mamy juz krem i przystepujemy do czesci zasadniczej. Bierzemy
najwieksza i najnowsza blache do ciasta /najnowsza, zeby ladnie wygladala/.
Obok stawiamy miseczke, do ktorej wlewamy wodke troche rozcienczona sokiem z
tego pudelka z ananasami. Podkreslam: rozcienczona tylko troche, bo alkohol
musi byc dosyc mocny. W tym alkoholu zanurzamy biszkopty i po kolei
wykladamy nimi nasza blache. Na tych biszkoptach rozsmarowujemy krem
kakaowy. Na to ukladamy druga warstwe biszkoptow tak samo nasaczonych
alkoholem. Wykladamy krem jasny z ananasami /albo z galaretka/, na wierzchu
nastepna warstwa alkoholizowanych biszkoptow , a na niej polewa czekoladowa
. I gotowe. Wstawiamy do lodowki.
Polewa czekoladowa:
1,5 szkl. cukru,
0,5 kostki masla,
6 lyzek wody,
4 lyzki kakao
Wszystko zagotowac. Trzeba tylko pamietac,zeby maslo bylo
wczesniej wyjete z lodowki.
też znalezione w archiwum grupy...
--
Dorunia
|