Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!lublin
.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: piróg biłgorajski zwany "krupniokiem"Czy ktoś zna przepis
Date: Mon, 6 Mar 2006 09:08:20 +0100
Organization: lubman
Lines: 52
Message-ID: <dugqmb$lmo$1@news.lublin.pl>
References: <440ac3fa$0$1447$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.182.111.231
X-Trace: news.lublin.pl 1141632529 22232 212.182.111.231 (6 Mar 2006 08:08:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 6 Mar 2006 08:08:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:261997
Ukryj nagłówki
Użytkownik "dorper" <d...@a...net> napisał w wiadomości
news:440ac3fa$0$1447$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Witam
>
> Prosba jak w temacie. Czy zna ktoś sprawdzony przepis. Pan Makłowicz
> pokazywał w ostatnim odcinku swojego programy ale nie zdążyłam zanotować
>
> Będe wdzieczna za podanie przepisu
>
> Pozdrawiam
>
> Ewa
>
>
owszem...wypróbowany wielokrotnie:))
potrzeba:
1kg kartofli, ziemniaków, pyr, gruli, obranych jak kto ma..
1,5 szklanki kaszy gryczanej - troche całej a troche rozdrobnionej by sie
lepiej kleiło
0,25 kg twarogu/sera białego (kostka)
2 całe jaja, troche słoniny na skwarki, pieprz sól
Kartofle ugotować w małej ilości wody az do rozgotowania, wody nie odlewać.
Następnie rozgniesc razem z woda dosypujac kasze do gorących ziemniakjów aby
sie zaparzyła.
Do tego dodajemy twaróg dalej rozgniatajac i mieszajac, a gdy odrobine
przestygnie dodać jajka i tłuszcz ze skwarkami
Na koniec posolic do smaku i dodac pieprz czarny lub ziołowy..
Można dodac majeranek i/lub mietę (ja lubie dużo mięty) to nada aromat
potrawie
Przełozyć na blaszke i piec w średniej temperaturze około 1 godziny aż sie
zezłoci na wierzchu
Z blaszki wyjmować jak wystygnie zeby sie nie połamał..
Mozna potem jesc na słodko na słono na łagodno na ostro..polecam z dodatkiem
dobrej smietany i mleka..;)))
Jest wersja że tą masą sie nadziewa ciasto drożdzowe..ale jej nie
próbowałem
Wersję z ciastem pokazywano w programie własnie..ale obawiam sie ze na wsi
nie szafowano tak rozrzutnie smietana i masłem...poza tym jak ktos ma
mosliwość zdobycia twarogu ze wsi to niech zastosuje taki...te fabryczne to
maja to do siebie ze jakos nie czuc ich potem....
Marek
|