Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.r
mf.pl!not-for-mail
From: "Perfekcja" <p...@r...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pishinger
Date: Tue, 15 Jan 2002 13:54:56 +0100
Organization: RMF FM
Lines: 39
Sender: p...@r...pl
Message-ID: <a218r2$lmq$1@skipper.rmf.pl>
References: <a1vhvi$409$1@news.onet.pl> <a...@K...Brywczynski>
Reply-To: "Perfekcja" <p...@r...pl>
NNTP-Posting-Host: walker.rmf.pl
X-Trace: skipper.rmf.pl 1011099298 22234 195.117.15.33 (15 Jan 2002 12:54:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@r...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Jan 2002 12:54:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92015
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:a1vs7a.t0.1@Konrad.Brywczynski...
> Użytkownik "Marcik" <h...@n...pl> napisał w wiadomości
news:a1vhvi$409$1@news.onet.pl...
> > moze ktos z was robil te pyszne wafelki domowym sposobem i chcialby sie
ze
> > mna podzielic przepisem? Bardzo prosze :)
>
> Ja robiłem. Ostatnio z przepisu Bobka Makłowicza w CK Kuchni, którą
niedawno
> zanabyłem. Niestety nie mam akurat pod ręką. W razie czego, podam jutro.
>
> Zasadnicza idea jest taka, że ucieramy masło z cukrem i żółtkami, dodajemy
> ztartą gorzką czekoladę i orzechy (posiekane lub mielone), taką masą
> przekładamy wafle, które następnie polewamy polewą czekoladową (gorzka
> czekolada, trochę masła, odrobina wody).
>
> --
> Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
> b...@w...pdi.net Otwarte okna"
> www.kjb.w.pl John Irving
> UIN:27412398 Hotel New Hampshire
>
Witam po raz pierwszy !
To dobra okazja aby sie poznać i od razu wkupić (taka tu ponoć tradycja jak
sie zorientowałam)
Ja robię pishingiera również z przepisu pana Makłowicza ale z TV.
Kostkę masła utrzeć z 25 dkg cukru pudru i 3 jajkami. Rozpuścić trzy łyżki
kakao w odrobinie gorącej wody i gdy wystygnie wlać do reszty masy. Wsypać
torebkę cukru wanilinowego. Na samym końcu dodać kieliszek jakiegoś fajnego
alkoholu np. rumu ( ja dodaję whisky albo Bailey's).
Smarować wafelki, wstawić do lodówki a potem patrzec jak znika w paszczach
ukochanych osób.
Pozdrawiam !
Patrycja
|