Data: 2002-01-15 12:54:56
Temat: Re: pishinger
Od: "Perfekcja" <p...@r...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:a1vs7a.t0.1@Konrad.Brywczynski...
> Użytkownik "Marcik" <h...@n...pl> napisał w wiadomości
news:a1vhvi$409$1@news.onet.pl...
> > moze ktos z was robil te pyszne wafelki domowym sposobem i chcialby sie
ze
> > mna podzielic przepisem? Bardzo prosze :)
>
> Ja robiłem. Ostatnio z przepisu Bobka Makłowicza w CK Kuchni, którą
niedawno
> zanabyłem. Niestety nie mam akurat pod ręką. W razie czego, podam jutro.
>
> Zasadnicza idea jest taka, że ucieramy masło z cukrem i żółtkami, dodajemy
> ztartą gorzką czekoladę i orzechy (posiekane lub mielone), taką masą
> przekładamy wafle, które następnie polewamy polewą czekoladową (gorzka
> czekolada, trochę masła, odrobina wody).
>
> --
> Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
> b...@w...pdi.net Otwarte okna"
> www.kjb.w.pl John Irving
> UIN:27412398 Hotel New Hampshire
>
Witam po raz pierwszy !
To dobra okazja aby sie poznać i od razu wkupić (taka tu ponoć tradycja jak
sie zorientowałam)
Ja robię pishingiera również z przepisu pana Makłowicza ale z TV.
Kostkę masła utrzeć z 25 dkg cukru pudru i 3 jajkami. Rozpuścić trzy łyżki
kakao w odrobinie gorącej wody i gdy wystygnie wlać do reszty masy. Wsypać
torebkę cukru wanilinowego. Na samym końcu dodać kieliszek jakiegoś fajnego
alkoholu np. rumu ( ja dodaję whisky albo Bailey's).
Smarować wafelki, wstawić do lodówki a potem patrzec jak znika w paszczach
ukochanych osób.
Pozdrawiam !
Patrycja
|