Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for
-mail
From: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pistacje + filety z kurczaka i co dalej?????
Date: Wed, 13 Feb 2002 21:52:47 -0500
Organization: paranoid international
Lines: 43
Sender: p...@p...onet.pl@p69-175.acedsl.com
Message-ID: <2...@4...com>
References: <a4dl61$ssm$1@news.tpi.pl>
Reply-To: k...@s...killer_acedsl.com
NNTP-Posting-Host: p69-175.acedsl.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 1013654733 1975 66.114.69.175 (14 Feb 2002 02:45:33 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Feb 2002 02:45:33 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95989
Ukryj nagłówki
moze ponizszy przepis ci sie spodoba - nie wdrazalam go osobiscie,
ale pochodzi z ksiazki, z ktorej wszystko, co gotowalam, wychodzilo
przepyszne -wiec moze sie skusisz. tyle, ze troche pracochlonne i tego
duzo bedzie - proporcje oryginalne sa na jakies 10-12 porcji...
pasztet z kurczecia i orzeszkow
800 g miesa kurczaka bez kosci
1 filet z piersi kurczecej (jakies 200 g)
2/3 szklanki miazszu ze swiezej bulki
1/2 szklanki creme fraiche lub bardzo gestej kwasnej smietany
1 bialko
4 cebulki dynki, drobniutko posiekane
1 zmiazdzony zabek czosnku
80g szynki, pokrojonej w kostke
1/2 szklanki orzeszkow pistacjowych bez lupin
3 lyzki posiekanego swiezego estragonu
szczypta startej galki muszkatalowej
2/3 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
1. mieso (ale nie filet!)oczyscic z wszystkich wlokien, blonek i
chrzastek, pokroic w kawalki i zmielic drobno przez maszynke albo
rozdrobnic malakserze na gladka mase.
2. rozgrzac piekarnik do 180 C
3. filet pokroic na 1-cm kawalki.
4. bulke rozmoczyc w smietanie. polaczyc mae bulkowa ze zmielonym
miesem. dodac kawalki filetu, bialko, dymki, czosnek, szynke,
pistacje, zola i przyprawy. bardzo dokladniewymieszac.
5. kawalek folii aluminiowej dlugosci ok. 45 cm lekko osmarowac oliwa,
wylzyc na folie mase i uformowac w walek o dlugosci jakies 30 i
grubosci ok. 10 cm. zawinac w folie, wlozyc na blache lub do naczynia,
w ktorym si ebedzie pieklo i piec jakies 1,5 godziny. wystudzic nie
odwijajac, kroic w plastry i podawac np. na lisciach zielonej salaty.
(jak mowie, nie probowalam, ale moze to i na cieplo by bylo dobre?)
przepis za 'wysmienita kuchnia francuska', arakdy 1995
pozdrowienia,
kamila
--
kids are for people who can't have cats.
|