Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!news.rmf.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy
.onet.pl
From: <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pizza
Date: 21 Mar 2002 22:52:38 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 35
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <a7dckk$enf$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1016747558 28277 192.168.240.245 (21 Mar 2002 21:52:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Mar 2002 21:52:38 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.144.193.37, 213.180.130.23
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:101240
Ukryj nagłówki
> poszukujemy pilnie dobrego przepisu na dobrą pizze (na pizze studencką -
> czyli tanią) - taką na winie (tzn. co się nawinie to do pizzy)
>
> jeśli ktoś mógłby podać jakieś linki, lub cokolwiek innego będziemy
> dźwięczni :))
witam wszystkich (to moj debiut na grupie :))
sam sobie odpowiedziales na pytanie: czesto robiona przez nas pizza na winie -
czyli co tylko bylo w lodowce, a dalo sie podsmazyc, udusic, podpiec, to
wszystko trzeba z lodowki wyciagnac, ciast; maka 2-3 szkl. , 3-4 dkg drożdży,
rozrobic je w 1/3 szkl cieplego mleka, wlac do tej maki, zarobic, dodawac wody
zeby ciasto bylo w miare miekkie (jha dodajesz mleka, bedzie bardziej kruche a
nie powinno takie byc - no chyba ze lubisz...). koniecznie ciasto posolić i
mozna jesczze je podrasować starta galką muszkatalowa, a ja czesto dodawalem
np przyprawe do grilla kamisa - pikantna, albo delikat - wiem ze to prawie
profanacja - ale jest dobre... :))
teraz jeszcze jedno; cebule - mozesz wrzucic na ciasto surową - pieczarki -
koniecznie poddusic, zeby puscily wode, bo jak wrzucisz surowe na ciasto to
bedzie pizza plywala, kielbasa - lepsza po podsmazeniu, ale surowa tez jest OK
(generalnie im bardziej tania tym wiecej podpiekasz :))
ciasto rozkladasz na laszce, smarujesz sosem pomidorowym (albo keczupem, albo
np rozrzedzonym przecierem pomidorowym - bardziej 'po bożemu') sypiesz to
wszystko obficie bazylia, oregano, i tutaj sa dwie szkoly - prawdziwa wloska,
ktora mowi zeteraz czas na ser, a potem na to wszystko dodatki, i prawdziwie
polska, ktora krzyczy: wszystkie dodatki, a potem przykryj to serem!!! - tutaj
wybor nalezy do ciebie... pootem piekarnik, pilnowac zeby nie nabrala czarnego
koloru - i posypac zielona cebulką :)))
adam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|