Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Hanna Burdon" <h...@n...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pizza
Date: Sun, 1 Feb 2004 13:59:37 -0000
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 37
Message-ID: <bvj0ma$2k$1@inews.gazeta.pl>
References: <bviobf$qa$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: "Hanna Burdon" <h...@n...com>
NNTP-Posting-Host: cpc4-darl2-3-0-cust23.midd.cable.ntl.com
X-Trace: inews.gazeta.pl 1075643914 84 82.0.26.23 (1 Feb 2004 13:58:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 1 Feb 2004 13:58:34 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
X-Priority: 3
X-User: hanula
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:189693
Ukryj nagłówki
> Witajcie! prosze o przepis na cieniutkie ciasto na pizze.
> Z góry dziekuje.Pozdrawiam<KRZYS>
O RANY!!!
Akurat wczoraj robiłam pizzę, więc podzielę się przepisem. Pochodzi z
książki Jamie Olivera i jest to w zasadzie przepis na chleb; różnica
polega na tym, że Jamie chleb pozostawia do wyrośnięcia dwukrotnie, a
pizzę tylko raz.
30g świeżych drożdży lub 3 saszetki 7g suszonych
30g miodu lub cukru
625 ml ciepłej wody
1 kg mąki
30g soli
1. Rozpuścić drożdże i miód (cukier) w połowie ciepłej wody.
2. Przesiać mąkę na stolnicę lub do dużej miski, dodać sól, zrobić w
środku zagłębienie, wlać rozpuszczone drożdże. Mieszać palcami od środka
na zewnątrz, aż mąka wchłonie cały płyn. Wlać drugą połowę ciepłej wody.
W zależności od mąki wody można wziąć trochę więcej lub trochę mniej.
3. Wyrabiać przez około 5 minut.
4. Z ciasta zrobić kulę, posypać mąką, z wierzchu naciąć nożem i
zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok. 40
min). Można przykryć folią spożywczą.
5. Rozwałkować na ok. 0,5cm, na wierzch położyć co się komu podoba, piec
w rozgrzanym do 240C piekarniku przez 5-7 minut.
Jest to pierwsze ciasto na pizzę, które mi za każdym razem wychodzi i
smakuje jak w pizzerii. Wczoraj do mąki dodałam też suszone zioła.
Ach, no i ta ilość: na 3 osoby (właściwie 2,5 - malutkie dziecko) robię
z jednej trzeciej (czyli z jednej saszetki drożdży). Ale można zrobić
więcej, resztę zostawić drugi raz do wyrośnięcia i zrobić chleb albo
bułeczki.
Hania
|