Data: 2006-10-18 10:02:38
Temat: Re: pizza
Od: Ania_B <ania@_nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
super sprawdzony przepis na ciasto z grupy
SKŁADNIKI:
mąka, drożdze - 1/3 kostki na 0,5 kg mąki, woda ciepła - tak, aby ciasto
było średnio-kleiste, olej - łyżka,
cukier - 0,5 łyżeczki,
sól - 1 łyżeczka
sos pomidorowy czyli pomodory+woda+oliwa z oliwek+ duzo
tymianku,oregano,bazyli,czosnku sol
Pozostałe składniki w ilościach: zależy kto ile lubi:
przecier pomidorowy (ew. ketchup), ser żółty. Zioła: oregano, tymianek -
cebula, oliwki, mięsko (szynka, boczek, kurczak, kiełbasa, ryba
wędzona/smażona, soja, czyli co kto lubi...),
pieczarki, pomidory,
RZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Wymieszać odpowiednią ilość składników (najlepiej w misce) Ok. 0,4 kg
mąki na 2 głodnych studentów lub czteroosobową rodzinę. Zagnieść ciasto
do konsystencji średnio-lepkiej. W momencie, kiedy ciasto jest za
lepkie, dosypać mąki. W wypadku, gdy będzie w nim za mało wody, po
upieczeniu będzie nieco suche. Podczas zagniatania można dodać przyprawy
do pizzy - ponoć dobrze smakuje, ale nie miałem jeszcze szansy się
przekonać ;-)
Ciasto odstawić do czasu wyrośnioęcia w ciepłym miejscu.
Zagnieść, rozwałkować (nie koniecznie cienko), ułożyć w natłuszczonej
formie (najlepiej smarować blachę/patelnię margaryną w kostce, ale nic
nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić to po swojemu) ja kłade na zwykłym
papierze do pieczenia
Ciasto wysmarować sosem pomidorowym. Ułożyć składniki na wierzch.
Osobiście polecam kombinację szynka/peperoni, cebula pieczarki oliwki
plasterki pomodorów
na wierzch ser zółty+oregano
ja uzywam dosc duzo tymianku,oregano,bazyli,czosnku ale to juz
indywidualne smaki
Pieczenia: Nastawić piekarnik na 220 st. C. Poczekać, aż piekarnik się
nagrzeje (wtedy ciasto wyrośnie) i wstawić na niską półkę do piekarnika
(nie najniższą) na ok. 20 minut.
samacznego
> jak się robi pizze
>
>
|