Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: placki tortilla
Date: Sun, 07 Dec 2003 22:01:35 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <8...@4...com>
References: <bqv7pn$r5o$1@korweta.task.gda.pl> <bqvqfv$4hf$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.160.130.254
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1070831005 18018 212.160.130.254 (7 Dec 2003 21:03:25
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 7 Dec 2003 21:03:25 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Agent 1.93/32.576 English (American)
User-Agent: Hamster/2.0.0.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182262
Ukryj nagłówki
Noth napisal(a):
>Robie tortille z ciasta rzadkiego - jak napisales a'la nalesnikowe - i chyba
>nie robie zle. zawsze wychodza smaczne miekkie i elastyczne.
No wiec ja dzisiaj robilem, z moja corka, rowniez tortilasy.
Przetrenowalismy kilka opcji. Rzrczywiscie, gdy ciasto jest bardzo
geste, to sie da je rozwalkowac na bardzo cienkie placuszki i
przeniesc bez rozerwania na patelnie. Ale za to wychodza bardzo
chrupiace. Az za chrupiace. Gdy ciasto zrobilismy rzadkie, to
tortilasy trzeba rozwalkowywac na dosc grube, poniewaz nie sposob bylo
je przeniesc na patelnie. Z takiego ciasta wychodzily miekkie i
elastyczne.
P.S.
Odpowiadaj pod cytatem !
>> kurcze nie udaly sie.... wyszly chyba ciut za twarde i za malo elastyczne.
>> czy placki powinno sie rozwalkowywac walkiem przed nalozeniem na patelnie
>> czy tez zrobic ciasto a'la nalesnikowe i nakladac na patelnie aby na niej
>> uformowac placek ?
>> w klepie widzialem ladne tortille i bardzo elastyczne...
>> jakies rady ?
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
|