Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: placki ziemniaczane z cukinią
Date: Fri, 9 Aug 2002 15:20:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <aj0fkg$fs8$1@news.tpi.pl>
References: <aj0esa$c30$1@news.tpi.pl> <aj0f97$e66$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1028899281 16264 217.97.24.161 (9 Aug 2002 13:21:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 Aug 2002 13:21:21 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: placki ziemniaczane z cukinią
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:119542
Ukryj nagłówki
Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aj0f97$e66$...@n...tpi.pl...
> Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisała:
> > Matko, jakie to dobre, kto wrzucił na listę ten przepis, ja to po prostu
> > musze mieć na stronie, pyyycha, chrupiące i delikatne. W życiu takich
nie
> > jadłam, mmmmmmmm.
>
> Juz jestem glodna... :))
> Zdazylam wydrukowac ten przepis, wiec zabieram go ze soba do domu
> i na kolacje robie placki z cukinia :)
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
jeszcze gwoli dokładności powiem, że moja cukinia po cienkim obraniu i
wydrążeniu z pestek ważyła 480 gram, ziemniaki po obraniu 580 gram, cebula
była średnia, jaja duże, mąki szklanka, soli płaska łyżeczka i spora
szczypta ostrej papryki.
Smażone na średnim ogniu, żeby się nie przypaliły, nieduże i cienkie. POtem
osączone z obu stron na ręcznikach kuchennych z tłuszczu.
Doskonałe same, ze śmietaną oraz ze śmietaną i cukrem.
Aha, nie tarłam łapkami na tarce tylko w takiej przystawce do elektrycznej
maszynki do mięsa, w tym cukinię w cienkie wiórki jak marchewkę na surówkę.
Ta przystawka ma tę zaletę, że warzywa tarte w niej nie puszczają soku, więc
kabaczek wcale nie był wodnisty.
To chyba wszystko, ale czasem się przydają takie chłopskie uwagi, hehehe.
wkn
|