Data: 2002-01-15 22:13:15
Temat: Re: plesniak z wisniami i rozowa pianka
Od: "Magda" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Ania Derejski <a...@v...ca> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:okp08.5759$f...@w...videotron.net..
.
>
> "Magda" <m...@w...pl> wrote in message news:a1p4j5$kn9$1@news.tpi.pl...
> > A moj plesniak robi sie tak:
> > 3 szkl. maki
> > 3/4 szkl. cukru
> > 3/4 margaryny
> > 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
> > aromat do ciast
> > -----------------
> > W/w skladniki zagniesc. Ciast podzielic na 2 czesci (jedna troche
wieksza
> od
> > drugiej), wlozyc do zamrazalnika. Zmrozona wieksza czesc starkowac na
dno
> > duzej blachy, zapiec ok. 20 min. Wylozyc na to owoce z kompotu
> (wydrylowane
> > wisnie moja mama wekuje w niewielkich sloiczkach specjalnie do tego
celu,
> na
> > 1 ciasto - 2 sloiczki), na owoce wylozyc mase.
> > Masa: bialka ubite na sztywno + 3/4 szkl. cukru (najlepiej pudru) + 1
> kisiel
> > w rozowym kolorze (wisniowy, zurawinowy ...). Na wierzch utrzec reszte
> > ciasta. Piec az sie zarumieni, u mnie 35-40 min w temp. ok. 200*C. Po
> > upieczeniu posypac cukrem pudrem.
> >
> > Przepyszne, najlepsze na drugi dzien po upieczeniu.
> > Mozna dac mniej cukru.
> >
> > Mam nadzieje, ze ktos wyprobuje,
> > Pozdrawiam,
> > Magda I. (z Bialegostoku)
> >
> >
> Napalilam sie na to ciasto ale nie ma w nim nic o jajkach.
> Czyzby ciasto bez jaj ??
> Czy moze ile sie chce tak na pale :))
> Ania
----------------
Zapomniałam o jajkach - daję 3 duże wiejskie lub 4 mniejsze.
Przepraszam, mam nadzieje, ze nikogo nie "wkopalam", ale przeciez do masy
konieczne sa bialka, wiec zoltka od tych bialek - do ciasta.
Magda I.
|