Data: 2009-01-18 02:51:02
Temat: Re: płyta indukcyjna
Od: Panslavista <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 17 Sty, 23:44, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Sat, 17 Jan 2009 23:13:26 +0100, Akna napisał(a):
>
> > Na pewno też dużym ułatwieniem są minutniki dla każdego z pól. Nie muszę
> > patrzeć na zegarek przy gotowaniu ryżu czy makaronu.
>
> Czytam ze zdziwieniem - ja zamiast na zegarek, patrzę na stan ryżu lub
> makaronu, kiedy się one gotują ;-)
He..he, ryż (czy inne kasze najlepiej gotować starym sposobem -
krótkie gotowanie i zamiast pod pierzynę wstawienie do piekarnika na
podtrzymanie temperatury - aby doszły. Zwłaszcza jak chce się mieć "na
sypko".
Na odmianę makarony domowej roboty 10 jajek na 1kg mąki gotuje
się do gotowości czyli do utraty posmaku surowizny, one będą "al
dente". Oczywiście wskażnikiem przybliżającego się momentu odcedzenia
jest wypłynięcie wszystkich klusek na powierzchnię wody. Wtedy jeszcze
króciutki momencik gotowania i hartowanie - przelanie odcedzonego
makaronu strugą zimnej wody (o ile w kranie jest dobra woda, lub
zalanie woda z filtra RO.
Najlepszy do gotowania jest garnek do makaronu, ale nie z
dziurkowaną pokrywą (choć też przydatny - np do gotowania ziemniaków i
warzyw - mozna odlać wodę trzymajac pokrywę przyciśniętą do garna w
pozycji "normalnej" - nic się wie wysypie a i poparzyć dłonie
trudniej.
Do gotowania makaronu najlepszy jest garnek z wkładką dziurkowaną
o dużej pojemności - wyjęcie jej z garnka pozostawia "kluszczankę" w
garnku, można w niej ugotować następną partię makaronu.
|