Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Syla" <s...@x...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: podaję przepis na pierniki
Date: Thu, 1 Dec 2005 08:15:29 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 56
Message-ID: <dmm7vp$3u0$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dmk9ta$5cf$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.48.166.129
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1133421369 4032 80.48.166.129 (1 Dec 2005 07:16:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Dec 2005 07:16:09 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254316
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Syla" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
news:dmk9ta$5cf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
> poniżej podaję przepis na pierniki. Moim zdaniem są one najsamczniejsze
> spośród tych które już jadłam. Przed przystąpieniem do wypieku wcale nie
> trzeba odkładać ciasta na kilka dni (ale oczywiście mozna) tylko od razu
> można zabrać się za ich wykrawanie.
>
>
>
> 1 kostka margaryny
>
> 1 szklanka cukru
>
> 3 jajka
>
> 2 łyżeczki sody
>
> 1 kg mąki pszennej
>
>
>
> Mąkę z margaryną posiekać dodać sodę, utrzeć jajka z cukrem i dodać do
> posiekanej mąki z margaryną.
>
>
>
> Przygotować karmel
>
> ? szkl cukru
>
> ? szk wrzącej wody
>
> 2 paczki przypraw do piernika
>
> 300g miodu.
>
> Cukier usmażyć na patelni, potem ostrożnie! dodawać wrzącą wodę. Na koniec
> przyprawy i miód.
>
>
>
> Tak przygotowany karmel dodać do posiekanej wcześniej mąki, siekać dalej,
> potem ugnieść ciasto, schłodzić i rozwałkować. Wykrawać pierniczki.
Wstawić
> do piekarnika na 10-15min. Po ostygnięciu polukrować lub polać czekoladą.
właśnie dopiero teraz spojrzałam co mi się tam wkleiło, oczywiście że w tych
miejscach "?" ma być 1/2. Skopiowałam ten przepis z Worda, a tam były
wpisane ułamki.
Przepraszam jeszcze raz wszystkich za niescisłość. Tego cukru jest w sumie
dużo, ja zawsze trochę okrajam przepis o ten cukier. Przepis podałam jednak
w oryginale.
|