X-Posting-Agent: Hamster/1.3.16.0
From: "Aleksandra Stachurska" <S...@s...iis.pw.edu.pl>
Subject: Re: polubic soczewice
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@i...pl>
Message-ID: <01bfd499$069e84c0$LocalHost@alex>
X-Newsreader: Microsoft Internet News 4.70.1161
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: decgl-harald.ethz.ch
Date: 13 Jun 2000 11:42:21 +0100
X-Trace: 13 Jun 2000 11:42:21 +0100, decgl-harald.ethz.ch
Organization: Swiss Federal Institute of Technology (ETHZ)
Lines: 44
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newspump.monmouth.com!newspeer.monmouth.com!netnews.com!howland.
erols.net!isdnet!news-ge.switch.ch!news-zh.switch.ch!pfaff.ethz.ch!decgl-harald
.ethz.ch
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29557
Ukryj nagłówki
laute <l...@i...pl> napisał(a) w artykule
<3...@i...pl>...
> hej,
>
> Czy znacie jakis ciekawy, prosty przepis na danie z soczewicy? (moze byz
> salatka)
> Czy soczewica z puszki jest OK?
>
> dziekuje z gory!
> laute
Soczewica jest IMHO pycha!! To jedyna roslina 'grochowata', ktora
toleruje. Jest bardzo delikatna i mozna ja przygotowywac naprawde na 1001
sposobow. Poza tym jest kilka rodzajow soczewicy - najpopularniejsza
ciemnozielona, dosc duza. Trzeba uwazac, bo niektore soczewice zawieraja
male kamyczki, ktore moga przy jedzeniu uszkodzic uzebienie!!! Nie chce
zniechecac, tylko przestrzec. Pamietam taka soczewice kupowana w Makro
Cashu. To niby zaden problem, trzeba ja garsc po garsci przebrac i
wyrzucic wszystkie kamyczki.
Proponuje najpierw wyprobowac przepisy, w ktorych z soczewicy nie robi sie
rozgotowanej ciapy - bo oprocz mniej korzystnego smaku, nabiera wyjatkowo
niekorzystnego wygladu...
Ja zwykle soczewice mocze w zimnej wodzie cala noc, a potem gotuje
doslownie 10-15 min. - by ugotowala sie, ale pozostala chrupiaca. I w
takiej formie stanowi idealna podstawe do salatki, ktora mozna z
powodzeniem potraktowac jako glowne danie (b. pozywne). Konieczna drobno
pokrojona cebulka, pomidorek. oliwa z oliwek, przyprawy i co kto lubi. Na
drugi dzien jeszcze pyszniejsza.
I jeszcze jedna refleksja. Pisalas, ze Twoj maz z nowalijek najbardziej
lubi zeberka. Otoz jeszcze nic straconego... Moj tata przez cale zycie byl
miesozerca, obiad bez miesa nie byl obiadem. Poza tym jest potezny (100
kg), w mlodosci uprawial intensywnie kolarstwo itd... Pod 60-tke przeszedl
zupelnie niespodziewanie na wegetarianizm. Teraz miesa nie tyka i uwaza,
ze sie duzo lepiej czuje.
Pozdrawiam.
Alex.
|