Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: <D...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomidorowa ze świeżych pomidorów...
Date: Wed, 12 May 2004 10:11:21 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <c7smc7$kg$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <c7r4ht$nm3$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: bm98.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1084349643 656 80.53.196.98 (12 May 2004 08:14:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 12 May 2004 08:14:03 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2739.300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:201314
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Akna" <akna@[nospam]gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:c7r4ht$nm3$1@inews.gazeta.pl...
> Witam
> Ostatnio miałam okazje spróbować pomidorówy, ale właśnie ze świeżych
> pomidorów oraz z dodatkiem min. cukini i żółtego sera wszystko pyszne i
> cudownie doprawione. Czy ktoś z grupowiczów ma może przepis na taką
> pomidorówę?
> (google mi nie pomogło :( )
>
> Pozdrawiam
> Akna
>
>
Nie wiem co z dodatkami w postaci cukini i sera żółtego ale
polecam przepis ze strony www.kuchnia.3miasto.pl
Zupa pomidorowa
50 dag mięsa wołowego z kością,
1 porcja włoszczyzny,
70 dag pomidorów lub 5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 szklanka soku pomidorowego,
15 dag śmietany,
2 dag masła,
sól,
pieprz,
cukier.
Mięso umyć, zalać 2 l zimnej wody, osolić i gotować na
małym ogniu ok.1 godz. W połowie gotowania dodać
oczyszczoną i umytą włoszczyznę. Pokrojone pomidory
z masłem i kilkoma łyżkami wody dusić na małym ogniu,
pod przykryciem, ok.30 min, następnie przetrzeć przez sito i dodać do
przecedzonego wywaru. Chwilę gotować, a po zdjęciu z ognia wlać sok,
przyprawić solą, cukrem,
pieprzem, śmietaną.
Najlepiej smakuje z kładzionymi kluskami :-)
Smacznego
Duży Miś
|