Data: 2004-05-12 08:11:21
Temat: Re: pomidorowa ze świeżych pomidorów...
Od: <D...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Akna" <akna@[nospam]gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:c7r4ht$nm3$1@inews.gazeta.pl...
> Witam
> Ostatnio miałam okazje spróbować pomidorówy, ale właśnie ze świeżych
> pomidorów oraz z dodatkiem min. cukini i żółtego sera wszystko pyszne i
> cudownie doprawione. Czy ktoś z grupowiczów ma może przepis na taką
> pomidorówę?
> (google mi nie pomogło :( )
>
> Pozdrawiam
> Akna
>
>
Nie wiem co z dodatkami w postaci cukini i sera żółtego ale
polecam przepis ze strony www.kuchnia.3miasto.pl
Zupa pomidorowa
50 dag mięsa wołowego z kością,
1 porcja włoszczyzny,
70 dag pomidorów lub 5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 szklanka soku pomidorowego,
15 dag śmietany,
2 dag masła,
sól,
pieprz,
cukier.
Mięso umyć, zalać 2 l zimnej wody, osolić i gotować na
małym ogniu ok.1 godz. W połowie gotowania dodać
oczyszczoną i umytą włoszczyznę. Pokrojone pomidory
z masłem i kilkoma łyżkami wody dusić na małym ogniu,
pod przykryciem, ok.30 min, następnie przetrzeć przez sito i dodać do
przecedzonego wywaru. Chwilę gotować, a po zdjęciu z ognia wlać sok,
przyprawić solą, cukrem,
pieprzem, śmietaną.
Najlepiej smakuje z kładzionymi kluskami :-)
Smacznego
Duży Miś
|