Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomidory
Date: Sun, 11 Mar 2007 10:29:06 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <esudpk$aom$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<1...@v...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: ge-r1-atm.ptim.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1173605349 14112 194.169.228.3 (11 Mar 2007 09:29:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 11 Mar 2007 09:29:09 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.2 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:292688
Ukryj nagłówki
In article <1...@v...googlegroups.c
om>,
m...@y...com wrote:
> On 10 Mar, 16:18, Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
>
> > Pomidory trafiły do Europu przez Hiszpanię w XVI w.
>
> Dzięki Kolumbowi - także papryka i ziemniaki.
>
> > Kólowa Bona mogła
> > ich w ogóle nie znać.
>
> Mogła znać:
> powrót Kolumba z ostatniej (!) wyprawy - 1504
> Bona Sworza 1494-1557
Sforza.
Czy ja pisałem, że nie mogła? Mogła, ale to mało prawdopodobne. A jeżeli
nawet znała, to po co miałaby je sprowadzać? Uchodziły wówczas za
niejadalne, były taką sobie ciekawostką przyrodniczą i egzotyczną
rośliną ozdobną.
>
> Dzięki Bonie mamy w naszej kuchni wszelkie zieleniny - sałatę,
> kapustne. Podobno też pietruszkę, seler, por, ale przecież u nas rosły
> dzikie ich odmiany...
Sałata występuje w rachunkach dworu Władysława Jagiełły.
Podobnie kapusta czy marchew, spożywane były u nas od dawna. Nawet
kalafiory pojawiły sie w polskiej kuchni przed przybyciem Bony.
Władysław
|