Data: 2001-10-29 08:16:59
Temat: Re: pomocy - teściowa przyjezdza ?
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9rj21c$en8$1@news.tpi.pl...
>
> Czy mozesz podac przepis na taki flan, nigdy nie robilam a chetnie
sprobuje.
>
> Asia
>
Hejeczka!
Przepis znalazłam na stronie:
http://www.is.pw.edu.pl/~stach/desery/Przepisy/L_10.
html przetestowałam i
wyszło OK;-))))
Flan karmelowe
Obszerniejszy opis tego francuskiego deseru znajduje się w przepisie na flan
kokosowe. Poniższa propozycja jest rodzajem klasycznego flan jajecznego
podawanego z karmelem. Można oczywiście wprowadzać do niego różne
modyfikacje na przykład zrezygnować z karmelu, a do masy flan dodać
czekolady lub zmielonych orzechów. Proponuję również zajrzeć do przepisu na
flan waniliowe, którego się nie piecze i które nie zawiera jajek, za to
wymaga dodania żelatyny.
Składniki
1 l mleka (proponuję pełnotłuste)
laska wanilii
6 jajek
100 g cukru
cukier na karmel
Przygotowanie
Mleko podgrzać z laską wanilii i po zagotowaniu trzymać na gazie jeszcze
przez kilka minut mieszając i uważając, by nie wykipiało.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Przygotować karmel wsypując na patelnię cukier i kilka kropel wody,
poczekać, aż stopnieje i zbrązowieje. Przestudzone mleko wlać do masy
jajecznej, dobrze wymieszać.
Karmel wlać do żaroodpornego naczynia, następnie przełożyć masę i piec w
kąpieli wodnej przez 45 min. w temperaturze 150-180 °C. Aby sprawdzić czy
flan się upiekło należy zanurzyć w masę nóż, jeżeli po wyjęciu pozostanie
suchy deser jest gotowy.
Flan podawać schłodzone.
Aby uzyskać czekoladową wersję flan należy dosypać startej, najlepiej
ciemnej czekolady do masy tuż przed wlaniem jej do żaroodpornego naczynia i
zrezygnować z karmelu.
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|