Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Michał Piechowski <m...@S...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomozcie!!
Date: Mon, 9 Aug 2004 14:20:21 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <xnh5tpxzzapj.1iqmb2maj2f4j$.dlg@40tude.net>
References: <cf35vn$srs$1@news.onet.pl> <cf37oc$27kg$2@wroclaw.net.pl>
<cf386m$pfp$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: www.wspolnota.org.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1092054174 13376 195.117.79.210 (9 Aug 2004 12:22:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Aug 2004 12:22:54 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.12.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210509
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 7 Aug 2004 20:50:35 +0200, Magda napisał(a):
> http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid4
2/
Przepis sam w sobie jest niezły :)
ale sposób przygotowania jest mocno "hardcoreowy"
Trzeba by mieć znajomych lub rodzinę, która
w jakiejś hucie pracuje, a najlepiej przy piecu;)
"Zabajone z owocami
- Wymyślili ten deser we Florencji. Zabajone (kogel-mogel ubijany w cieple
z winem) na początku pito w szklanicach, jak napój. Potem potraktowano je
bardziej niczym sos i obecnie polewa się nim ciasta, lody, owoce.
Zabajone jest bardzo delikatne i okropnie kaloryczne, ale za to jego
przygotowanie jest tak przyjemne, jak jedzenie. Kiedy podgrzewa się wino,
cała kuchnia wypełnia się winnym zapachem, co rewelacyjnie działa na humor.
Na 4 osoby.
Czas przygotowania: 25 min.
Jak to zrobić:
Postaw wino na gazie. Kiedy będzie się podgrzewać, oddziel białka od
żółtek. Dodaj cukier i trzepaczką ubij kogel-mogel. Kiedy wino się
zagotuje, przelej pół do
kogla-mogla, cały czas mieszając. Następnie miksturę przelej z powrotem do
reszty wina, które zostało na gazie.
Ubijaj bardzo energicznie miksturę trzepaczką przez ok. 10 min., delikatnie
ją podgrzewając. _Odstawiaj często z ognia. (Nie możesz przekroczyć
temperatury 850 stopni C, bo zrobi ci się jajecznica zamiast zabajone,
które powinno finalnie osiągnąć konsystencję puchatej, płynnej, lekkiej
pianki.)_
Ubij w mikserze śmietankę.
Umyj truskawki, jeśli są duże pokrój je na pół lub nawet na cztery części.
Wymieszaj je w misce z malinami i jagodami.
W osobnej misce wymieszaj zabajone i bitą śmietankę. Polej owoce rozłożone
fantazyjnie na talerzu.
Bon appetit!"
Pozdrawiam serdecznie i _gorąco_ ;)
Michał Piechowski
|