Data: 2004-08-09 12:20:21
Temat: Re: pomozcie!!
Od: Michał Piechowski <m...@S...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 7 Aug 2004 20:50:35 +0200, Magda napisał(a):
> http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid4
2/
Przepis sam w sobie jest niezły :)
ale sposób przygotowania jest mocno "hardcoreowy"
Trzeba by mieć znajomych lub rodzinę, która
w jakiejś hucie pracuje, a najlepiej przy piecu;)
"Zabajone z owocami
- Wymyślili ten deser we Florencji. Zabajone (kogel-mogel ubijany w cieple
z winem) na początku pito w szklanicach, jak napój. Potem potraktowano je
bardziej niczym sos i obecnie polewa się nim ciasta, lody, owoce.
Zabajone jest bardzo delikatne i okropnie kaloryczne, ale za to jego
przygotowanie jest tak przyjemne, jak jedzenie. Kiedy podgrzewa się wino,
cała kuchnia wypełnia się winnym zapachem, co rewelacyjnie działa na humor.
Na 4 osoby.
Czas przygotowania: 25 min.
Jak to zrobić:
Postaw wino na gazie. Kiedy będzie się podgrzewać, oddziel białka od
żółtek. Dodaj cukier i trzepaczką ubij kogel-mogel. Kiedy wino się
zagotuje, przelej pół do
kogla-mogla, cały czas mieszając. Następnie miksturę przelej z powrotem do
reszty wina, które zostało na gazie.
Ubijaj bardzo energicznie miksturę trzepaczką przez ok. 10 min., delikatnie
ją podgrzewając. _Odstawiaj często z ognia. (Nie możesz przekroczyć
temperatury 850 stopni C, bo zrobi ci się jajecznica zamiast zabajone,
które powinno finalnie osiągnąć konsystencję puchatej, płynnej, lekkiej
pianki.)_
Ubij w mikserze śmietankę.
Umyj truskawki, jeśli są duże pokrój je na pół lub nawet na cztery części.
Wymieszaj je w misce z malinami i jagodami.
W osobnej misce wymieszaj zabajone i bitą śmietankę. Polej owoce rozłożone
fantazyjnie na talerzu.
Bon appetit!"
Pozdrawiam serdecznie i _gorąco_ ;)
Michał Piechowski
|