Data: 2005-11-11 18:18:33
Temat: Re: pomysł na śledzie
Od: "Hołek" <a...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
wiadomości news:dl1im3$i3r$1@news.lublin.pl...
>
> Użytkownik "panta_rei" <j...@c...znajdzie> napisał w wiadomości
> news:slrn.pl.dn8g50.499.jak_jakas@chce-to.znajdzie..
.
>> Świadomie, albo i nie ktabaczynski napisał(a):
>>
>> >> Jako młoda żona chciałabym zaskoczyć swojego męża i przyżądzić mu
>> >> super
>> >> śledziki (bo bardzo je lubi), ale nie chciałabym przyżądzać ich tak
>> >> tradycyjnie czyli olej, cebula i śledź, tylko jakoś inaczej. Czy
> możecie
>> >> zaproponować jakieś przepisy ? :)
>>
>> Ale fajna kopalnia przepisów śledziowych :)
>> Dołożę jeszcze jeden!
>>
>> Śledź solony w zalewie octowej :)
>> Płaty śledziowe jeśli są za słone troszkę wymoczyć (ilość zależna od
>> zapotrzebowania)
>>
>> 2-4 cebule kroimy w talarki i zalewamy wrzącą wodą na kilka minut
>> Zalewa:
>> zagotować wodę (tyle żeby nam zalewy starczyło :)) z zielem angielskim
>> (2-4 ziarnka) pieprz (5-7 ziarnek) liściem laurowym, osolić do smaku i
>> po kilku minutach gotowania dodać ocet... cholera, nigdy nie wiem jakie
>> to są proporcje :) czyli kto co lubi ja daje około 1:4-1:5, dodajemy 2-3
>> "kwiatki" suszonego hibiskusa, zalewę odstawić dosłownie na 10 minut.
>>
>> Płaty śledziowe kroimy w paski 1.5cm i układamy w słoiku na warstwami
>> przekładając sparzoną cebulą, zalewamy zawartość słoika gorącą
>> jeszcze zalewą wrzucając wszystkie pływające w niej dodatki.
>>
>> Jak to sobie wytrzyma w lodówce kilka dni... ehhh nie będę nic mówił :)
>>
>
>
> No to jeszcze takie cos:
>
> wymoczone płaty sledziowe pokrojone w paski
> przekładać w słoiku pieczarkami duszonymi z cebulka..
>
> moga byc inne grzyby - i niech postoi w lodówce troszku zanim sie zje :))
>
> Marek
>
> witam
fajne te przepisy na te sledziki ..skorzystałam z nich
pozdro
>
|