Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!newsfeeds.belne
t.be!news.belnet.be!fr.usenet-edu.net!usenet-edu.net!newsfeed00.sul.t-online.de
!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Lisa" <s...@g...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pory
Date: Wed, 4 Jul 2001 11:55:18 +0200
Organization: T-Online
Lines: 54
Message-ID: <9hup3b$bej$06$1@news.t-online.com>
References: <2...@n...aol.com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 994240427 06 11731 fyAeSC3TSwaDC7 010704 09:53:47
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:57548
Ukryj nagłówki
"Lilibell555" <l...@a...com> wrote in message
news:20010703143613.08610.00002323@ng-bd1.aol.com...
> Sluchajcie nadrabiam czytanie po kilku dniach nieobecnosci.Swietne
zwlaszcza o
> tym Misiu z okienka,tez znam ten numer z opowiesci ,to byl niezaprzeczalny
czar
> TV na zywo...Poniewaz "trwonie czas"jak mowi moj maz jak mnie nakryje na
grupie
> no to ilosc godzin do jutrzejszego celebrowania czwartego lipca
niebezpiecznie
> sie zmniejszyla a musze przyrzadzic mase rzeczy i jeszcze jechac do
sklepow.No
> wiec prosba:mam pory,ktore musze zrobic dzis bo znowu wyjezdzam i sie mi
> zestarzeja,jak bardzo nieskomplikowanie i smacznie rozprawic sie z tymi
> porami???i zeby bylo to szybkie bardzo.Och licze na Was i ide siekac
> Dotka
>
mam calkiem ciekawy przepis...
skaldniki:
pory
ziemniaki
cebula
ser zolty
mleko
musztarda
maka
galaka muszkatolowa
olej
maslo
pory pokroic w krazki(biale i jasno zielone czesci), rozgrzac dwie lyzeczki
oleju w garnku wsypac cebule(zarumienic) dodac pory(dusic pod przykryciem az
do miekkosci)przyprawic sola,
ugotowac ziemniaki, pokroic w paski albo plasterki
dodac do uduszonego poru i wymieszac.
Sos beszamelowy:
rozgrzac maslo, dodac maki, wlac mleko, zagotowac, dodac lyzczeke musztardy,
polowe utartego sera zoltego, galake muszkatolowa, zagotowac
wymieszne razem ziemniaki z porami polac sosem beszamelowym, na gore posypac
jeszcze serem zoltym, wsadzic do piekarnika(220oC) i podpiekac 20min.
podawac gorace.
co do propoprcji to kazdy wie najlepiej(ja proponuje pol na pol)
smakuje wysmienice!
samacznego!
Lisa
|