Data: 2001-07-04 09:55:18
Temat: Re: pory
Od: "Lisa" <s...@g...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Lilibell555" <l...@a...com> wrote in message
news:20010703143613.08610.00002323@ng-bd1.aol.com...
> Sluchajcie nadrabiam czytanie po kilku dniach nieobecnosci.Swietne
zwlaszcza o
> tym Misiu z okienka,tez znam ten numer z opowiesci ,to byl niezaprzeczalny
czar
> TV na zywo...Poniewaz "trwonie czas"jak mowi moj maz jak mnie nakryje na
grupie
> no to ilosc godzin do jutrzejszego celebrowania czwartego lipca
niebezpiecznie
> sie zmniejszyla a musze przyrzadzic mase rzeczy i jeszcze jechac do
sklepow.No
> wiec prosba:mam pory,ktore musze zrobic dzis bo znowu wyjezdzam i sie mi
> zestarzeja,jak bardzo nieskomplikowanie i smacznie rozprawic sie z tymi
> porami???i zeby bylo to szybkie bardzo.Och licze na Was i ide siekac
> Dotka
>
mam calkiem ciekawy przepis...
skaldniki:
pory
ziemniaki
cebula
ser zolty
mleko
musztarda
maka
galaka muszkatolowa
olej
maslo
pory pokroic w krazki(biale i jasno zielone czesci), rozgrzac dwie lyzeczki
oleju w garnku wsypac cebule(zarumienic) dodac pory(dusic pod przykryciem az
do miekkosci)przyprawic sola,
ugotowac ziemniaki, pokroic w paski albo plasterki
dodac do uduszonego poru i wymieszac.
Sos beszamelowy:
rozgrzac maslo, dodac maki, wlac mleko, zagotowac, dodac lyzczeke musztardy,
polowe utartego sera zoltego, galake muszkatolowa, zagotowac
wymieszne razem ziemniaki z porami polac sosem beszamelowym, na gore posypac
jeszcze serem zoltym, wsadzic do piekarnika(220oC) i podpiekac 20min.
podawac gorace.
co do propoprcji to kazdy wie najlepiej(ja proponuje pol na pol)
smakuje wysmienice!
samacznego!
Lisa
|