Data: 2006-08-07 05:59:45
Temat: Re: porzeczki i agrest - co z nich zrobic?
Od: "PeCeKa" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
z porzeczek może być ciasto na kruchym spodzie. Owoce podgrzewamy z cukrem
aż zrobi się "kisielowata" konstystencja, wykładamy na ciasto a całośc
przykrywamy "kołderką" z białek ubitych na sztywno
(ja ostatnio ubiłam 3, zeby była większa).
z czarnych możesz zrobić syrop casis, poszperam u siebie w przepisach i
wrzucę za chwilę.
pozdrawiam
PCK
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eb1p14$drq$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
> news:1154770181.239977.120830@m73g2000cwd.googlegrou
ps.com...
>
> Panslavista napisał(a):
> Agrestu miałem dużo, więc się poświęciłem - po
>> odszypułkowaniu zamroziłem, czasem nabieram do miseczki i takie zmrożone
>> zjadam. Czasem robię sos...
> Nadal możesz zrobić galaretkę - wystarczy zamrożony agrest
> podgrzać w garnku z odrobiną wody na dnie, doprowadzić do wrzenia,
> ostudzić, przetrzeć przez sito, do garnka, znowu do wrzenia,
> wsypywać cukier do wrzącej, aż do momentu tworzenia warstwy
> żelującej na wierzchu( można poznać po lśniącej marszczącej się
> powierzchni ), no i do słoików. Pychota - zwłaszcza agrestowa :-)
>
> Dzięki, wolę sosy do mięska - to dopiero pychotka.
> Galaretki lepsze i ładniejsze z porzeczki czerwonej.
>
>
|