Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: cezary gmyz <c...@z...dwws.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: poszukuję orginalego przepisu na pizze
Date: Mon, 01 Oct 2001 11:12:03 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 20
Sender: g...@p...onet.pl@zycie.waw.pdi.net
Message-ID: <B7DE0002.EFF%c.gmyz@zycie.dwws.pl>
References: <9p99ll$308$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: zycie.waw.pdi.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1001927510 9132 213.146.32.135 (1 Oct 2001 09:11:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Oct 2001 09:11:50 GMT
User-Agent: Microsoft-Outlook-Express-Macintosh-Edition/5.02.2022
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:72401
Ukryj nagłówki
>
> Wiele razy robiłam pizze z różnych przepisów , ale nigdy jeszcze nie wyszła
> mi taka jak w prawdziwej PIZZERII (chodzi mi głównie o ciasto). Może ktoś
> zna przepis na taką pychotkową pizzę. Z góry dziękuję.
> ZIULA
>
>
Pewnie nie zdajesz sobie sprawy, ze jest to pytanie odwieczne na tej grupie
dyskusyjnej, Po raz kolejny bedziemy wiec tlumaczyc, ze w domu zrobienie
takiego ciasta do pizzy jest trudne lub wrecz niemozliwe. Mozna oczywiscie
zagniesc takie ciasto jak robia w pizzeriach problem tkwi jednak jeszcze w
piecu, ktory nijak sie ma do naszych kuchenek a konkretnie piekarnikow czy
to gazowych, czy elektrycznych. Orginalne wloskie piece opalane sa drzewem a
najlepiej weglem drzewnym. Piec taki ma spcjalna konstrukcje, ktora wlasnie
sprawwia, ze ciasto po upieczeniu ma taki a nie inny smak. W Polsce tez
niewielu osobom przychodzi do glowy by w domowym piekarniku piec chleb, choc
zdarzaja sie tacy cudacy. Rzadko jednak kto decyduje sie na wybudowanie
pieca chlebowego w domu.
Czarek
|