Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: potrawa a'la leczo?
Date: Wed, 27 Jun 2001 06:22:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 38
Message-ID: <1evlq38.5vs0tv1d7izeeN%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@n...vogel.pl> <1evjomy.1vgh8101nnk35sN%wlos@tele.com.pl>
<3b376306$1@news.vogel.pl> <1evljk5.h8d9qj1i37ihyN%wlos@tele.com.pl>
<9h98cs$epr$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pm66.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 993615742 27260 213.76.108.66 (27 Jun 2001 04:22:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Jun 2001 04:22:22 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:56705
Ukryj nagłówki
{Wilma} <w...@o...pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisa" w wiadomości
> news:1evljk5.h8d9qj1i37ihyN%wlos@tele.com.pl...
> : > czy my mowimy o tej samej potrawie? ja daje papryke, cukinie,
> : > pomidory, pieczarki, cebule - na to 1 lyzka oliwy, albo i to nie. to
> : > jest kaloryczne? a wychodzi caly gar takiej pychoty!!!
> :
> : Klasyczne leczo robi sie na smalcu, bez cukinii, bez pieczarek, za to
> : zwykle z dodatkiem kielbasy, czasem jajek.
> : To co Ty robisz to raczej przypomina ratatouille.
> :
> : Wladyslaw
>
> Hihihi ... to ja tez robilam tatatouille, swiecie przekonana, ze to leczo.
> Taki przepis dala mi kolezanka. Ja juz jestem uswiadomiona, ale jeszcze Ja
> bede musiala, coby ludzi w blad nie wprowadzala. pozdr. Wilma
>
> @@@Czlowiek uczy sie cale zycie, a i tak umiera glupi!@@@
To masz jeszcze przepis na typowe prowansalskie ratatouille:
6 malych cukinii krajemy na plastry, odrzucajac koncowki. Obieramy i
kroimy na plastry 2 cebule. 6 pomidorow obieramy ze skorki, usuwamy
nasiona i kroimy na cwiartki. Z trzech zielonych papryk usuwamy gniazda
nasienne i kroimy na paski wzdluz. 6 oberzyn obieramy i kroimy na
plastry. 3 zabki czosnku miazdzymy.
W naczyniu (najlepiej zeliwnym) rozgrzewamy 6 lyzek oliwy. Rumienimy na
niej oberzyny, dorzucamy papryke, pomidory i cebule, na koncu cukinie i
czosnek. W plociennym woreczku dokladamy "bouqet garni" skladajace sie z
tymianku, pieprzu i soli. Gotujemy na wolnym ogniu pol godziny.
Dodajemy dwie lyzki oliwy i gotujemy do póozadanej gestosci. Usuwamy
"bouquet garni" i podajemy bardzo gorace.
Wladyslaw
|