Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.man.po
znan.pl!news-fra1.dfn.de!news0.de.colt.net!news.ipv6.iphh.net!iphh.net!news.bel
wue.de!irazu.switch.ch!switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: potrawka z kurczaka
Date: 2 Sep 2003 18:18:52 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 32
Message-ID: <bj2muc$4ei$1@sunnews.cern.ch>
References: <biv2en$eev$1@SunSITE.icm.edu.pl> <bj026e$8gb$1@sunnews.cern.ch>
<bj1lbq$59t$1@SunSITE.icm.edu.pl>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 1062526732 4562 (None) 137.138.171.22
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence Noirissimo 99% Cacao
X-You-Are-A-Geek: Yeah. Only geeks read headers :->
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX)
(Linux/2.4.18-27.7.x.cern (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:172157
Ukryj nagłówki
wiku <s...@r...pl> wrote:
> dzieki za sugestie, troche skorzystalem, troche zmodyfikowalem i wyszlo
> nawet, nawet :)
No to się cieszę :-)
> kurczaka - tak jak radzilas - podsmazylem na oleju, z tym ze dodalem
> cebule, pieczarki, kolorowa papryke
A, jeśli miały być jeszcze inne składniki niż tylko kurczak i ananas, to
mogłeś też zrobić sos słodko-kwaśny. Ja robię tak: mieszam razem
5 łyżek winnego octu, 5 łyżek brązowego cukru, wyciśnięte dwa ząbki czosnku,
takoż wyciśnięty (lub utarty na tarce kawałek świeżego imbiru) i zalewam to
szklanką rosołu. Doprawiam sosem sojowym. Zagęszcza się ten sos mąką
ziemniaczaną (powinna być ryżowa właściwie, ale ciężko dostać). Dodaję też
zawsze odrobinę sambal oelek, bo wolę smak słodko-ostro-kwaśny. Tak
przygotowanym sosem zalewa się podsmażone mięso z warzywami (zazwyczaj do
podsmażonego mięsa dorzucam pokrojoną w paski paprykę zieloną i czerwoną, i
cebulę lub szalotkę). Po zalaniu sosem dodaję ananasa (jeśli z puszki, to
zalewę z puszki należy wlać do sosu wcześniej) i gotuję ze dwie minuty, nie za
długo, żeby się warzywa nie rozpaćkały.
> przypraw ostrych nie uzywalem, bo zona w ciazy, ale az same sie prosily :)
No tak :-) Ale myślę, że curry wystarczyło do przełamania mdłego smaku --
mięso na słodko czasem potrafi wyjść bardzo nieciekawie, dlatego zawsze staram
się czymś przyostrzyć, choćby odrobinkę.
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|