Data: 2003-09-02 18:18:52
Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
wiku <s...@r...pl> wrote:
> dzieki za sugestie, troche skorzystalem, troche zmodyfikowalem i wyszlo
> nawet, nawet :)
No to się cieszę :-)
> kurczaka - tak jak radzilas - podsmazylem na oleju, z tym ze dodalem
> cebule, pieczarki, kolorowa papryke
A, jeśli miały być jeszcze inne składniki niż tylko kurczak i ananas, to
mogłeś też zrobić sos słodko-kwaśny. Ja robię tak: mieszam razem
5 łyżek winnego octu, 5 łyżek brązowego cukru, wyciśnięte dwa ząbki czosnku,
takoż wyciśnięty (lub utarty na tarce kawałek świeżego imbiru) i zalewam to
szklanką rosołu. Doprawiam sosem sojowym. Zagęszcza się ten sos mąką
ziemniaczaną (powinna być ryżowa właściwie, ale ciężko dostać). Dodaję też
zawsze odrobinę sambal oelek, bo wolę smak słodko-ostro-kwaśny. Tak
przygotowanym sosem zalewa się podsmażone mięso z warzywami (zazwyczaj do
podsmażonego mięsa dorzucam pokrojoną w paski paprykę zieloną i czerwoną, i
cebulę lub szalotkę). Po zalaniu sosem dodaję ananasa (jeśli z puszki, to
zalewę z puszki należy wlać do sosu wcześniej) i gotuję ze dwie minuty, nie za
długo, żeby się warzywa nie rozpaćkały.
> przypraw ostrych nie uzywalem, bo zona w ciazy, ale az same sie prosily :)
No tak :-) Ale myślę, że curry wystarczyło do przełamania mdłego smaku --
mięso na słodko czasem potrafi wyjść bardzo nieciekawie, dlatego zawsze staram
się czymś przyostrzyć, choćby odrobinkę.
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|