Data: 2007-12-07 06:48:43
Temat: Re: potrawy na chanuka...
Od: Goska <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Latkes - tradycyjne placki kartoflane na Chanuka
Latkes
5 dużych ziemniaków, duża cebula,
4 jajka, 1/3 szklanki mąki, sól, pieprz, olej
Obrane i umyte ziemniaki utrzeć wraz z cebulą na tarce.
Dodać jajka i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku i dodać mieszając
mąkę.
Rozgrzać olej na patelni. Kłaść łyżką niewielkie placki. Smażyć po obu
stronach.
Jeśli je się placki na deser, nie dawać cebuli, a po usmażeniu posypać
cukrem
lub cynamonem albo polać sokiem.
Przepis pochdzi ze strony: http://www.geocities.com/Athens/Stage/9921/pl/potraw
y.htm
|