Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mi
muw.edu.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!ne
ws.maxwell.syr.edu!c03.atl99!sjc70.webusenet.com!news.webusenet.com!pd2nf1so.cg
.shawcable.net!residential.shaw.ca!news2.calgary.shaw.ca.POSTED!not-for-mail
X-Trace-PostClient-IP: 24.78.60.204
From: w...@s...ca
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: potrawy z woka
Organization: One Man Media OnLine
Message-ID: <9...@4...com>
References: <b166ru$f9n$1@news.onet.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.93/32.576 English (American)
X-No-Archive: yes
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 60
Date: Fri, 07 Feb 2003 08:18:05 GMT
NNTP-Posting-Host: 24.69.255.206
X-Complaints-To: a...@s...ca
X-Trace: news2.calgary.shaw.ca 1044605885 24.69.255.206 (Fri, 07 Feb 2003 01:18:05
MST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 07 Feb 2003 01:18:05 MST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145525
Ukryj nagłówki
Witam,
Zacznijmy od podstawy- wok przed pierwszym uzyciem musi byc
"przepalonym", aby dluzej przetrwac i zachowac bardzo unikalny smak
robionych potraw. DOBREJ JAKOSCI wok, nalezy umyc dokladnie ciepla
woda, wysuszyc, a nastepnie prosze pokryc go cienka wartwa oleju
bezzapachowego(pedzel, palce, miekka szmatka), a nastepnie postawic na
wysokim ogniu do momentu zadymienia. Po czym powtorzyc jeszcze raz,
jezeli nie dwa caly proces od poczatku. Efektem bedzie lekka sliskosc
woka, nawet po umyciu. Wtedy dopiero mozna mowic o gotowaniu na woku.
Mozna na nim piec, parowac, gotowac, smarzyc, marynowac- wziecie
powszednie. Dalej; glowna czesc robienia dania zawsze na wysokiej
temperaturze, tzw. dogotowywanie, doprawianie lub dogeszczanie na
sredniej. Absolutnie prosze nie gasic palnika, bo jedzenie bedzie
mozna wyrzucic do kosza.
Przewaga nad patelnia jest taka, ze skladniki nawet te najtwardsze
miesa wychodza po minutach nie przepalone, pod warunkiem ze sie
miesza.
Element rownie wazny, to kolejnosc skladnikow; twarde na poczatek,
mieksze na koncu.Vide- wolowina 1.5 cm x 1.0 cm, pozniej marchewka,
kapusta, brokuly, zaprawianie. Czosnek, czy ginger tu w tym wypadku
wchodza w srodku.
Proste danie- okolo 10 minut
Wieprzowina z jablkami, marchewka i papryka.
Okolo 150 g. chudej wieprzowiny, pokrojonej na paski plus- minus 2 cm
x0.5, jedna papryka czerwona w julianke, oraz jedna marchewka w
cienkie plasterki ukoscie. Wszystko wymyte i wysuszone(podstawa woku).
Czosnek, ginger, sol, pieprz, 1/4 szkalnki zimnej wody z 1 jedna,
rozmieszana lyzka maki zwyklej lub kartoflanej(ryzowej,
tapioki,itp).
Dwie lyzki oleju na super rozgrzany wok, mieso, pomieszac zdrowo( 1
minuta), dodac czosnek, ginger, papryka, marchewke(plus 2 minuty),
nastepnie sol, pieprz i wlac wode z maka. Kolejna minuta. Podprawiamy
soja i olejem sojowym(rzepakowym) ale pare kropel, bo silnie
zapachowy.
Wszystko na osobno zgotowany ryz, albo vermichelli ryzowe.
Smacznego,
Wilhelm Glowacki
=====
On Tue, 28 Jan 2003 16:15:52 +0100, "Dorota" <g...@p...onet.pl>
wrote:
>
>Szukam przepisów na potrawy z woka. Moja nowa kuchenka w nowej kuchni ma
>specjalny palnik na woka, wiec grzech go nie wykorzystac zgodnie z
>przeznaczeniem :) Prosze o sugestie i podpowiedzi. BTW: na czym polega
>przewaga woka nad tradycyjna patelnia?
|