Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia potrawy z woka Re: potrawy z woka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: potrawy z woka

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mi
muw.edu.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!ne
ws.maxwell.syr.edu!c03.atl99!sjc70.webusenet.com!news.webusenet.com!pd2nf1so.cg
.shawcable.net!residential.shaw.ca!news2.calgary.shaw.ca.POSTED!not-for-mail
X-Trace-PostClient-IP: 24.78.60.204
From: w...@s...ca
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: potrawy z woka
Organization: One Man Media OnLine
Message-ID: <9...@4...com>
References: <b166ru$f9n$1@news.onet.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.93/32.576 English (American)
X-No-Archive: yes
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 60
Date: Fri, 07 Feb 2003 08:18:05 GMT
NNTP-Posting-Host: 24.69.255.206
X-Complaints-To: a...@s...ca
X-Trace: news2.calgary.shaw.ca 1044605885 24.69.255.206 (Fri, 07 Feb 2003 01:18:05
MST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 07 Feb 2003 01:18:05 MST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145525
Ukryj nagłówki

Witam,

Zacznijmy od podstawy- wok przed pierwszym uzyciem musi byc
"przepalonym", aby dluzej przetrwac i zachowac bardzo unikalny smak
robionych potraw. DOBREJ JAKOSCI wok, nalezy umyc dokladnie ciepla
woda, wysuszyc, a nastepnie prosze pokryc go cienka wartwa oleju
bezzapachowego(pedzel, palce, miekka szmatka), a nastepnie postawic na
wysokim ogniu do momentu zadymienia. Po czym powtorzyc jeszcze raz,
jezeli nie dwa caly proces od poczatku. Efektem bedzie lekka sliskosc
woka, nawet po umyciu. Wtedy dopiero mozna mowic o gotowaniu na woku.
Mozna na nim piec, parowac, gotowac, smarzyc, marynowac- wziecie
powszednie. Dalej; glowna czesc robienia dania zawsze na wysokiej
temperaturze, tzw. dogotowywanie, doprawianie lub dogeszczanie na
sredniej. Absolutnie prosze nie gasic palnika, bo jedzenie bedzie
mozna wyrzucic do kosza.

Przewaga nad patelnia jest taka, ze skladniki nawet te najtwardsze
miesa wychodza po minutach nie przepalone, pod warunkiem ze sie
miesza.

Element rownie wazny, to kolejnosc skladnikow; twarde na poczatek,
mieksze na koncu.Vide- wolowina 1.5 cm x 1.0 cm, pozniej marchewka,
kapusta, brokuly, zaprawianie. Czosnek, czy ginger tu w tym wypadku
wchodza w srodku.

Proste danie- okolo 10 minut

Wieprzowina z jablkami, marchewka i papryka.

Okolo 150 g. chudej wieprzowiny, pokrojonej na paski plus- minus 2 cm
x0.5, jedna papryka czerwona w julianke, oraz jedna marchewka w
cienkie plasterki ukoscie. Wszystko wymyte i wysuszone(podstawa woku).
Czosnek, ginger, sol, pieprz, 1/4 szkalnki zimnej wody z 1 jedna,
rozmieszana lyzka maki zwyklej lub kartoflanej(ryzowej,
tapioki,itp).

Dwie lyzki oleju na super rozgrzany wok, mieso, pomieszac zdrowo( 1
minuta), dodac czosnek, ginger, papryka, marchewke(plus 2 minuty),
nastepnie sol, pieprz i wlac wode z maka. Kolejna minuta. Podprawiamy
soja i olejem sojowym(rzepakowym) ale pare kropel, bo silnie
zapachowy.

Wszystko na osobno zgotowany ryz, albo vermichelli ryzowe.

Smacznego,

Wilhelm Glowacki
=====



On Tue, 28 Jan 2003 16:15:52 +0100, "Dorota" <g...@p...onet.pl>
wrote:

>
>Szukam przepisów na potrawy z woka. Moja nowa kuchenka w nowej kuchni ma
>specjalny palnik na woka, wiec grzech go nie wykorzystac zgodnie z
>przeznaczeniem :) Prosze o sugestie i podpowiedzi. BTW: na czym polega
>przewaga woka nad tradycyjna patelnia?

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem