Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: potrawy z żab
Date: Tue, 5 Feb 2002 23:59:28 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <a3po2c$elf$1@news.tpi.pl>
References: <9...@1...75.33.142>
NNTP-Posting-Host: pa252.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1012949906 15023 213.76.96.252 (5 Feb 2002 22:58:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Feb 2002 22:58:26 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: potrawy z żab
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:94851
Ukryj nagłówki
Użytkownik Michał Łukaszewski <p...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9...@1...75.33.142...
> Kochani grupowicze.<ciach>
> Szukam przepisow na potrawy z zabich udek.
<ciach>
> Michal
Przytaczam w oryginale, z ksiazki autorstwa braci Jeleniow z roku 18....zbyt
zniszczone by rozszyfrowac. Musze uzyc polskich znakow by staropolszczyzny
nie popsuc, z gory przepraszam zagranicznych czytaczy grupy.
Żabki smażone
Takowych możesz używać tylko w Maju i to owych, które są zielone, a
nałapawszy, poobcinaj z nich przodki i odrzuć, z tyłków zaś zdejm skóreczkę;
a gdy już masz tyle ile ci potrzeba, posól na kwadrans miałką solą, potem
wyduś w serwecie z wody, uwalaj dobrze w mące i smaż na rozpalonym tłuszczu
albo maśle, lecz szybko abyś nie wysuszył; wtedy ułóż na półmisku, posyp
zieloną przesmażaną pietruszką i wydaj.
Żabki w frykasie.
Przysposób żabki tak jak do smażenia, potem daj kawałek masła w rądelek,
rozpuść, dodaj do tego trochę rakowych szyjek, szampionów w kostki
krajanych, pietruszki zielonej drobno siekanej, kwiatu tłuczonego, pociśnij
cytryną i przysmaż trochę; potem włóż w to żabki, posól, nakryj szczelnie i
duś potrząsaając na miernym ogniu przez pół godziny; nakoniec zasyp szczyptą
mąki, wstrząśnij, zalej mięsnym rosołem, zagotuj, rozbij parę żółtek,
rozmieszaj je z sokiem cytrynowym i zalej ten frykas; lecz wówczas już nie
gotuj, bo byś żółtka zwarzył, tylko obgarniruj grzankami z chleba smażonemi
i wydaj.
Ze wstepnych studiow wyczailam ze ten kwiat tluczony to kwiat muszkatolowy
(ze ten kwiat, ze ten kwiat czerwony jest czerwienszy nizli krew....sorry,
skojarzylo mi sie po kolobrzesku); a szampiony to pieczarki.
Agata Solon, naturalna, zaczytana w Jeleniach, ale rogi mi chyba nie urosna
ani nikomu nie zechce przyprawic
|