Data: 2006-05-09 06:04:06
Temat: Re: prawdziwe zdanie o jajkach
Od: "jangr" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
I jeszcze taki temat związany z jajkami.
(może ktoś z Was zna dokładny skład skorup?)
----------------------------------------------------
-------------------
Skorupki jaj.
Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest
przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są
wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor,
siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo
podobny do składu kości i zębów. Uczeni z Niemiec i Węgier, którzy przez 15
lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci
i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości
paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach,
astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną,
ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty
skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Metoda
stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów.
Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić
w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można spożywać je dodając
do kasz i twarogów.
Źródło:
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/ciekawostki.htm#s
korupki
Pozdrawiam,
jangr
|