Data: 2006-05-09 06:22:43
Temat: Re: prawdziwe zdanie o jajkach
Od: <j...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "jangr" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:e3pbbm$p2m$1@nemesis.news.tpi.pl...
>I jeszcze taki temat związany z jajkami.
> (może ktoś z Was zna dokładny skład skorup?)
> ----------------------------------------------------
-------------------
>
> Skorupki jaj.
> Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest
> przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są
> wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor,
> siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo
> podobny do składu kości i zębów. Uczeni z Niemiec i Węgier, którzy przez
> 15
> lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u
> dzieci
> i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości
> paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach,
> astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną,
> ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty
> skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Metoda
> stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów.
> Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i
> zmielić
> w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można spożywać je
> dodając
> do kasz i twarogów.
>
> Źródło:
> http://zdrowezywienie.w.interia.pl/ciekawostki.htm#s
korupki
>
> Pozdrawiam,
> jangr
>
Tak, dobrze, że to dopisałeś. Jedzenie np. sproszkowanych skorup jajek jest
10 razy mądrzejsze od picia mleka w sensie dostarczenia organizmowi wapnia.
Pozdrawiam Jurek M.
|