« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-07 10:33:53
Temat: prawdziwe zdanie o jajkachPoruszony poniżej temat traktujący o zdrowotności jedzenia jajek jest
zarazem potwierdzeniem słuszności diety optymalnej jak i sugestie dla ludzi
chcących zrzucić nadwagę lub przytyć.
>
Poniżej są fragmenty książki (600-stronicowej) p.t. "JAJCZARSTWO" Jest
to praca zbiorowa pod redakcją profesora doktora hab. Tadeusza Trziszki.
Wrocław 2000 r. Podręcznik dofinansowany przez Ministerstwo Edukacji
Narodowej.
Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego
niż jaja. .Niewielu zastanawia się, że normalnie zniesione i zapłodnione
jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (390C przez 21 dni)
przeistacza się w żywy organizm (pisklę), w którym jest układ kostny,
mięśniowy, pokarmowy, nerwowy, immunologiczny itd. Powstał żywy organizm
zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju; do wzbudzenia życia konieczna była
jedynie energia. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do
zaistnienia życia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy wystarczająco
o wartości biologicznej jaja i wskazuje, jak cenne zawiera składniki. Z
prostej kalkulacji wynika, że aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie
organizmu człowieka na wszystkie składniki niezbędne do funkcji życiowej,
wystarczy konsumować jedynie jaja. Stanowią one najlepsze źródło
aminokwasów, w tym szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin,
związków mineralnych. Należy dodać, że proporcje pomiędzy poszczególnymi
składnikami chemicznymi treści jaja są idealne, brak jedynie witaminy C.
Ponadto białko jaja uznane zostało przez organizację FAO/WHO za
międzynarodowy wzorzec składu aminokwasowego.
Kulinarne znaczenie jaj ma długą historię sięgającą już początków życia
ludzkiego na ziemi. W starożytności jaja spożywane były w dużych ilościach,
w tym jaja kurze, gęsie, kacze, gołębie, bażancie i kuropatw. Najczęściej
spożywano je gotowane na miękko lub na twardo z sosami rybnymi, a także jako
jajko sadzone.
Do niedawna środowiska opiniotwórcze, w tym naukowe, szczególnie
amerykańskie zalecały spożycie jaj na poziomie 3 do 4 sztuk na
osobę/tydzień. Obecnie następuje całkowita zmiana mentalności w zakresie
spożywania jaj. Okazało się, że zawarty w jajach cholesterol nie stanowi
większego zagrożenia chorobami układu krążenia i nie przyczynia się do
arteriosklerozy u osób
z normalną funkcją metaboliczną.
Ponadto współczesna wiedza i praktyka zootechniczna pozwala wzbogacać
jaja w naturalny sposób - poprzez odpowiednie żywienie niosek, wprowadzając
takie substancje, jak: wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT) z
rodziny omega-3 (n-3) oraz witaminy A i E, a także mikroelementy (w tym:
selen, jod, krzem). Są to substancje niezbędne do funkcji życiowych,
sprzyjające zachowaniu młodości.
W kontekście powyższych faktów jaja, poza swoją tradycyjną funkcją
żywieniową, przejmują rolę nutraceutyków, tj. żywności leczniczej.
Ta wiedza w krajach zachodnich już znalazła praktyczne
odzwierciedlenie, co według najnowszych opinii ekspertów od żywienia
przekłada się na zalecenia konsumpcji 12-14 jaj/tydzień/osobę (źródła: 3, 6,
8, 9, 16, 24, 28, 29, 30). Potwierdzeniem tej tezy jest lansowanie przez
amerykańskie gremia opiniotwórcze wysokich walorów żywieniowych jaj, co m.
in. Bardzo wyraźnie prezentowane było na 50. Międzynarodowej Wystawie w
Atlancie (1998) (źródło: 30) oraz na 2. Sympozjum w Banf w Kanadzie (1998)
źródła; 7, 8, 9, 28).
W Polsce w wyniku rozpętanej cholesterelofobii dość skutecznie
ograniczono konsumpcję jaj, których spożycie wynosi zaledwie w granicach 195
sztuk (przez rok) na mieszkańca, podczas gdy w Unii Europejskiej (UE), USA
spożywa się ich ok. 240, w Chinach 250, w Czechach, Brazylii i Meksyku ok.
300, a w Japonii i Izraelu ok. 400.
Opublikowane w ostatnich latach wyniki badań w renomowanej literaturze,
w tym medycznej, dowodzą nieszkodliwości cholesterolu zawartego w żółtku
jaja. Zatem liczba spożywanych jaj nie ma bezpośredniego związku z jego
poziomem we krwi.
Kern (źródła: 11, 30) w badaniach klinicznych podawał 16 kobietom (z
których połowa była zdrowa, a druga połowa cierpiała na kamicę żółciową) 5
żółtek dziennie (939 mg cholesterolu) przez 18 dni. Stwierdzono wzrost
cholesterolu w plazmie krwi w grupie zdrowych kobiet zaledwie o 6 mg, a w
grupie chorych tylko o 8 mg. Autor wykazał, iż w obu grupach pacjentek
występowała samoregulacja poziomu cholesterolu we krwi.
Szkoda, że bez uzasadnienia często zakazuje się spożycia jaj, a
przecież jest to przede wszystkim żywność niskokaloryczna i
pełnowartościowa. Dwa duże jaja zawierają tylko 150 kcal, a więc mogą
stanowić doskonały składnik diety odchudzającej.
W ocenie biologicznej bierze się pod uwagę wykorzystanie azotu przez
organizm. Białka jaj są najbardziej przyswajalne (94%) w porównaniu do
innych surowców, np. dla mleka wskaźnik ten wynosi 85%, ryżu 80%, wątroby
77%, mięsa wieprzowego 74%, wołowego 69%, roślin strączkowych 40-60%.
Ponadto jaja są naturalnym źródłem wysokowartościowych tłuszczów (w tym
nienasyconych) oraz witamin i składników mineralnych w znacznym stopniu
zaspakajających dzienne zapotrzebowanie człowieka.
Ze względu na pożądaną zawartość, proporcje oraz niezwykle wysoką
dostępność składników odżywczych, jaja uważane są za szczególnie wskazane w
żywieniu ludzi młodych, w okresie wzrostu i rozwoju. Są one także polecane w
żywieniu ludzi starszych, których potrzeby energetyczne są stosunkowo
niskie, lecz pokrycie zapotrzebowania na niezbędne składniki odżywcze jest
kluczowym warunkiem zachowania i utrzymania funkcji starzejącego się
organizmu.
W odniesieniu do technologii jaja są ważnym, często niezbędnym
składnikiem potraw. Co uwarunkowane jest ich składem chemicznym i
właściwościami funkcjonalnymi. Natomiast biorąc pod uwagę względy
żywieniowe, jaja cechują się wysoką wartością odżywczą i biologiczną
(źródła; 10, 14, 18, 28). Wartość odżywcza oceniana jest na podstawie
zawartości oraz przyswajalności białek i aminokwasów, w odniesieniu do tzw.
idealnego wzorca białka lub owoalbuminy, o najwłaściwszym udziale
aminokwasów egzogennych. Już dwa jaja spożyte dziennie pokrywają prawie w
całości zapotrzebowanie dobowe dorosłego człowieka na podstawowe
aminokwasy (źródła; 9, 14, 24, 30).
W odniesieniu do polskich norm żywieniowych, spożycie jednego, średniej
wielkości jaja, pokrywa niemal w 25% zapotrzebowanie 70 kg mężczyzny na
białko wzorcowe. W ocenie jakości białka jaja, kluczowymi parametrami są
skład aminokwasowy oraz strawność.
Zawartość składników mineralnych w średnim jaju kurzym i jej porównanie
z dziennym zapotrzebowaniem dorosłego człowieka.
Pierwiastki mineralne
Zawartość w 1 jaju (a)
Zapotrzebowanie człowieka (b)
a/b x 100 (%)
Sód, mg
70
575
12
Potas, mg
66
3500
2
Wapń, mg
23
1100
2
Magnez, mg
6
350
2
Foseor, mg
102
800
13
Chlor, mg
87*
750
12
Siarka, mg
81*
-
-
Cynk, mg
0,88
14
6
Żelazo, mg
1,10
11
10
Miedź, mg
0,03
2,0-2,5
1,2-1,5
Mangan, mg
0,015
-
-
Jod, mg
10,5
140
7,5
Selen, mg
8
60
13
* Wartości wg Watkins.
Zawartość witamin w średnim jaju kurzym i jej porównanie z dziennym
zapotrzebowaniem dorosłego człowieka.
Witaminy
Zawartość w 1 jaju (1)
Zapotrzebowanie człowieka (b)
a/b x 100 (%)
A (retinol), ?g
187
700
26
D (cholekaciferol), ?g
O,61*
-
-
E (?-tokoferol), mg
0,36
8
4,5
B1, mg
0,032
1,8
2
B2, mg
0,27
2,4
11
B6, mg
0,05
2,2
2
B12, ?g
0,45
2
22
Kwas pantetonowy, mg
0,75*
-
-
Niacyna, mg
0,03
21
0,1
Kwas foliowy, ?g
21*
280
7,5
Biotyna, ?g
10*
-
-
Witamina C, mg
-
60
-
* Wartości wg Watkins
W ocenie żywieniowej składu witaminowego jaja kurzego wyróżnia się
zwykle stosunkowo wysoką zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,
D, E). Jest to w pełni uzasadnione i zgodne ze współczesną wiedzą na nowe
funkcje biologiczne tych witamin. Nie ulega bowiem wątpliwości, że ?-karoten
(obecny w jaju) oraz witamina A i E wykazują właściwości antyoksydacyjne,
tj. chroniące przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników tlenowych i
zapobiegające tym samym stresowi oksydacyjnemu w organizmie człowieka (82).
Antybakteryjne właściwości białka jaja zapewniają sterylność już
podczas formowania się jaja w układzie rozrodczym kury. Szczególne znaczenie
antybakteryjne w białku jaja ma obecność lizozymu, konalbuminy i awidyny
oraz inhibitorów (źródła: 1, 20, 27, 31).
Lizozym ma właściwości muramidazy i chitynazy, a tym samym stanowi
doskonałą barierę ochronną przed drobnoustrojami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-07 11:04:47
Temat: Re: prawdziwe zdanie o jajkach
Użytkownik <j...@n...pl> napisał w wiadomości
news:e3kiuq$icv$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Poruszony poniżej temat traktujący o zdrowotności jedzenia jajek jest
> zarazem potwierdzeniem słuszności diety optymalnej jak i sugestie dla
> ludzi chcących zrzucić nadwagę lub przytyć.
Przepraszam, że wcześniej nie podpisałem się...
Pozdrawiam Jurek M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-07 12:25:25
Temat: Re: prawdziwe zdanie o jajkachDnia Sun, 07 May 2006 12:33:53 +0200, <j...@n...pl>
napisał:
> Poruszony poni?ej temat traktuj?cy o zdrowotno?ci jedzenia jajek jest
> zarazem potwierdzeniem s?uszno?ci diety optymalnej jak i sugestie dla
> ludzi
> chc?cych zrzuciae nadwag? lub przytyae.
[....]
Dzięki za ten tekst, miło się czyta.Żeby to jeszcze prawda była...:))
G.
( po sniadaniu z czterech zółtek na maśle, a tygodniowo
zuzywam tych zółtek około 12-16. Jakoś sie nie mogę przejąć oficjalną
propagandą dot. szkodliwosci jaj)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-05-07 13:46:12
Temat: Re: prawdziwe zdanie o jajkachUżytkownik Golo napisał:
> ( po sniadaniu z czterech zółtek na maśle, a tygodniowo
> zuzywam tych zółtek około 12-16. Jakoś sie nie mogę przejąć oficjalną
> propagandą dot. szkodliwosci jaj)
Najwiekszy smiech na sali mialem z tego:
"W odniesieniu do polskich norm żywieniowych, spożycie jednego, średniej
wielkości jaja, pokrywa niemal w 25% zapotrzebowanie 70 kg mężczyzny na
białko wzorcowe."
Od kiedy to TYLKO sie bierze pod uwage wage czlowieka w przyjmowaniu
odpowiedniej ilosci bialka? Mega rotfl.
--
/Pozdrawiam, Filip/ - gg: 11062
Silver MKIV: 1.9 TDI-PD, GTI - Elf evolution sxr
President Herbert + Lemm At-71
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-05-07 15:54:12
Temat: Re: prawdziwe zdanie o jajkachUżytkownik "Filip KK" <k...@x...pl> napisał w wiadomości
news:e3kts9$gar$21@opal.futuro.pl...
> Najwiekszy smiech na sali mialem z tego:
>
> "W odniesieniu do polskich norm żywieniowych, spożycie jednego, średniej
> wielkości jaja, pokrywa niemal w 25% zapotrzebowanie 70 kg mężczyzny na
> białko wzorcowe."
>
> Od kiedy to TYLKO sie bierze pod uwage wage czlowieka w przyjmowaniu
> odpowiedniej ilosci bialka? Mega rotfl.
Do tąd aż szanowny kolega nie zacznie sam ustalać norm. Ja osobiście
rozumiem, co to jest norma i dziwię się, że ktoś może nie rozumieć.
pozdr.
PD
P.S. norma tygodniowa i dzienne zapotrzebowanie zjadłem na śniadanie..;)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-05-07 18:07:45
Temat: Re: prawdziwe zdanie o jajkachUżytkownik Piotr D. napisał:
>>"W odniesieniu do polskich norm żywieniowych, spożycie jednego, średniej
>>wielkości jaja, pokrywa niemal w 25% zapotrzebowanie 70 kg mężczyzny na
>>białko wzorcowe."
>>
>>Od kiedy to TYLKO sie bierze pod uwage wage czlowieka w przyjmowaniu
>>odpowiedniej ilosci bialka? Mega rotfl.
>
> Do tąd aż szanowny kolega nie zacznie sam ustalać norm.
Nie ma żadnych norm! Białka przyjmujemy w odpowiedniej proporcji do
poziomu calkowitego białka w organizmie. Zapraszam na studia dietetyki,
tam ladnie wszystko jest omawiane.
> Ja osobiście
> rozumiem, co to jest norma i dziwię się, że ktoś może nie rozumieć.
>
W tej kwestii kolega nic nie rozumie.
> P.S. norma tygodniowa i dzienne zapotrzebowanie zjadłem na śniadanie..;)))
>
Dzienne zapotrzebowanie? Z uwzlednieniem albuminy oraz bialka
calkowitego w organizmie z wchlanianiem?
P.S> "Dotąd" piszemy razem.
--
/Pozdrawiam, Filip/ - gg: 11062
Silver MKIV: 1.9 TDI-PD, GTI - Elf evolution sxr
President Herbert + Lemm At-71
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-05-08 07:49:09
Temat: Re: prawdziwe zdanie o jajkachFilip KK napisał(a):
> Użytkownik Piotr D. napisał:
>
>>> "W odniesieniu do polskich norm żywieniowych, spożycie jednego, średniej
>>> wielkości jaja, pokrywa niemal w 25% zapotrzebowanie 70 kg mężczyzny na
>>> białko wzorcowe."
>>>
>>> Od kiedy to TYLKO sie bierze pod uwage wage czlowieka w przyjmowaniu
>>> odpowiedniej ilosci bialka? Mega rotfl.
>>
>> Do tąd aż szanowny kolega nie zacznie sam ustalać norm.
>
> Nie ma żadnych norm! Białka przyjmujemy w odpowiedniej proporcji do
> poziomu calkowitego białka w organizmie. Zapraszam na studia dietetyki,
> tam ladnie wszystko jest omawiane.
>
>> Ja osobiście rozumiem, co to jest norma i dziwię się, że ktoś może nie
>> rozumieć.
>>
> W tej kwestii kolega nic nie rozumie.
>
>> P.S. norma tygodniowa i dzienne zapotrzebowanie zjadłem na
>> śniadanie..;)))
> Dzienne zapotrzebowanie? Z uwzlednieniem albuminy oraz bialka
> calkowitego w organizmie z wchlanianiem?
>
>
> P.S> "Dotąd" piszemy razem.
>
dołączam pytanie:
Czy duże spożywanie jaj przez rodziców może u ich dzieci powodować
alergie pokarmową na jaja?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-05-08 08:06:47
Temat: Re: prawdziwe zdanie o jajkach
Użytkownik "twiza" <b...@t...pl> napisał w wiadomości
news:e3mt68$t68$2@atlantis.news.tpi.pl...
> Filip KK napisał(a):
>> Użytkownik Piotr D. napisał:
>>
>>>> "W odniesieniu do polskich norm żywieniowych, spożycie jednego,
>>>> średniej
>>>> wielkości jaja, pokrywa niemal w 25% zapotrzebowanie 70 kg mężczyzny
>>>> na
>>>> białko wzorcowe."
>>>>
>>
>>> P.S. norma tygodniowa i dzienne zapotrzebowanie zjadłem na
>>> śniadanie..;)))
>> Dzienne zapotrzebowanie? Z uwzlednieniem albuminy oraz bialka calkowitego
>> w organizmie z wchlanianiem?
>>
>>
>> P.S> "Dotąd" piszemy razem.
>>
> dołączam pytanie:
> Czy duże spożywanie jaj przez rodziców może u ich dzieci powodować alergie
> pokarmową na jaja?
>
Absolutnie nie!!! Alergie nie są chorobą dziedziczną. Niektóre dzieci źle
żywione maja alergie ale co najwyżej na białko jajka, a nigdy na białko
żółtka (w białku jajka są 4 g "marnego" białka, a w żółtku 3 g wzorcowej
jakości). Nie może człowiekowi nigdy szkodzić to, co jest uważane za wzorzec
pokarmowy, bo byłoby to nielogiczne. Jeżeli człowiek odżywiałby się samymi
jajkami całe życie, a przy okazji jadł jakieś jarzyny z witaminą C, np,
pomidory lub paprykę, byłby okazem zdrowia. Tylko, że to byłoby nudne
jedzenie....:)))
Pozdrawiam Jurek M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-05-08 08:53:10
Temat: Re: prawdziwe zdanie o jajkachPrzeglądam pl.misc.dieta
a tam użytkownik *twiza* pisze:
> Czy duże spożywanie jaj przez rodziców może u ich dzieci powodować
> alergie pokarmową na jaja?
A możesz uściślić kiedy rodzice te jajka spożywają?
W trakcie karmienia dziecka, w trakcie ciąży, czy w trakcie aktu
prokreacji?
--
'''..\
< _| (
.__|\ )
mj/ ^>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-05-08 15:37:42
Temat: Re: prawdziwe zdanie o jajkachj...@n...pl pisze:
> Absolutnie nie!!! Alergie nie są chorobą dziedziczną. Niektóre dzieci źle
> żywione maja alergie ale co najwyżej na białko jajka, a nigdy na białko
> żółtka (w białku jajka są 4 g "marnego" białka, a w żółtku 3 g wzorcowej
> jakości).
Kolejna optymalna manipulacja. Za wzorzec bialka dla czlowieka przyjeto
bialko _calego_ jaja kurzego, nie samego zoltka.
> Nie może człowiekowi nigdy szkodzić to, co jest uważane za wzorzec
> pokarmowy, bo byłoby to nielogiczne.
Dziwne zatem, ze jeden z wzorcow, zwany piramida zywieniowa, tak bardzo
wg Ciebie ludziom szkodzi. Wzorce maja to do siebie, ze sa wyznaczane
przez ludzi i nic w tym nielogicznego, ze moga byc lepsze i gorsze.
Bialko kurzego jaja ma juz taka nature, ze potrafi uczulac, i nic na to
nie poradzisz. Zostalo uznane za wzorcowe, ale nie jest idealne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |