Data: 2010-08-26 21:57:11
Temat: Re: problem z patelnia zeliwna
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Alex D. B. napisał:
> ave,
>
> kupilem sobie zeliwna patelnie grilowa.
> niby przepalilem, ale wszystko niemilosiernie sie kleii.
> po ostatnich poledwiczkach wieprzowych musialem regularnie skrobac nozem.
>
> co zrobic (jesli 'dasie") zeby nie przywieralo?
>
> przepalalem palmowym az do dymienia.
Palmowy w tym zastosowaniu jest CDD (Całkowicie Do Dupy) ponieważ jest
jednym z najstabilniejszych chemicznie tłuszczy - nawet wołowy łój
nerkowy zawiera więcej wiązań podwójnych!
Olejem, rzepakowym albo jeszcze lepiej lnianym to zrób to przykryjesz
metal produktami polimeryzacji tłuszczu nienasyconego i patelnia
przestanie przywierać do wszystkiego co smażysz.
Nagrzać, zmoczyć olejem szmatkę albo kawałek ręcznika papierowego i
nacierać patelnie - niech sobie dymi do woli...
--
Darek
|