Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Shrek <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: problem z wokiem (dlugawe)
Date: Sat, 24 May 2003 22:59:14 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 30
Sender: j...@p...onet.pl@pc5208005.sun.telia.se
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <bao2jb$1627$1@news2.ipartners.pl>
<9...@4...com>
NNTP-Posting-Host: pc5208005.sun.telia.se
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 1053810002 29364 131.115.208.5 (24 May 2003 21:00:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 May 2003 21:00:02 GMT
To: "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.0.2) Gecko/20030208
Netscape/7.02
X-Accept-Language: en-us, en, pl, ja
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:157568
Ukryj nagłówki
Marcin E. Hamerla wrote:
> Kot Behemot napisal(a):
>
>
>>jest to mozliwe, zeby IKEA, ktora ma jakas tam swoja renome, sprzedawala az
>>takie badziewie?
>
>
> Hmm, Ikea IMO sprzedaje wlasnie glownie badziewie. Czesto pomyslowe,
> ale jednak badziewie.
>
Jesli miales przesmarowac olejem, to ten wok raczej jest zrobiony ze
zwyklej stali. Po to sie to robi, ze inaczej zardzewieje i jest klopot.
Generalnie chodzi o to, zeby olej na powierzchni woka spolimeryzowal,
tworzac cos na ksztalt lakieru.
Klopot w ty, ze jak sie to przedobrzy, to olej sie przepala, a to jest
juz niezdrowe, bo powstajace wtedy zwiazki sa ponoc rakotworcze.
W kazdym razie, na odleglosc, nie widzac tegoz woka trudno sie
wypowiadac, ale ja swoj blaszany wok konserwuje wlasnie tak, ze po
wymyciu wycieram go do sucha recznikiem papierowym, poczym stawiam na
gazie i znowoz recznikiem papierowym unurzanym w oleju smaruje
(nacieram) i trzymam przez chwile na gazie. Jak zaczyna lekko dymic,
gasze gaz i wycieram dokladnie recznikiem papierowym.
Pozdr,.
Shrek
|