Data: 2001-11-06 12:14:50
Temat: Re: prosba o przepis na nugat
Od: oshin <b...@a...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"ulla" <u...@s...com.pl> napisal(a) nam tak:
>no i nie bardzo wiem jakie proporcje białek i miodu,
>jaki miód najlepszy do tego, bo bakalie to pewnie według uznania.
Nugat czekoladowy
150 g miód (najlepiej naturalny, nie sztuczny znaczy sie, a smak
zalezy od preferncji miodnych)
250 g cukier
2 białka
200 g kakao
200 g orzechy laskowe
Wytyczne
Ucieramy na ogniu 150g miodu płynnego z 250g cukru aż "się
zakoloruje". Studzimy. Ubijamy pianę z 2 białek i dodajemy do miodu.
Na ogniu mieszamy 200g kakao z niewielką ilością wody. Do tego dodamy
zaraz zmielone i przyrumienione 500g orzechów laskowych. Wszystko co
mamy mieszamy i wylewamy na płaską formę wyłożoną papierem woskowym i
niech leży w lodówce 2 godziny...
oshin
http://szanty.art.pl/~bydnorz
kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
--
Miguel de Cervantes Saavedra
Miedzy kobiecym "TAK" i "NIE" zaledwie koniec igly zmiescic sie moze.
|