Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Netusia <n...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [prosba znowu] tym razem ciasta
Date: Thu, 13 Jun 2002 08:50:41 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <ae8fo6$buh$2@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.116.22.206
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.tpi.pl 1023950872 25324 195.116.22.206 (13 Jun 2002 06:47:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Jun 2002 06:47:52 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:112109
Ukryj nagłówki
Margolka Sularczyk wrote:
> Zatem pozwole sobie zapytac
> o jakies malo pracochlonne ciasta, ktorymi moge uraczyc gosci. Takie ktore
> da sie upiec z malym wiszacym przy piersi. Cos bym podala z kremem
> budyniowym chetnie (w rodzaju krolewskiego, ale czy ja umiem zrobic
> krolewskie? takie z jasnobrazowymi warstwami ciasta i przekladane pysznym
> kremem, niewykluczone ze z dodatkiem kaszy manny?)
Ciasta, powiadasz... :-)
Z kremem budyniowym to na pewno karpatka: prosta, szybko sie robi, krem
mozna zrobic z torebki lub na wlasna reke - jedyny mankament tego ciasta
to to, ze dotaje ciezkiej nerwicy, kiedy musze ta mase rozsmarowac po
natluszczonej blaszce.
Z budyniem jeszcze polecam kremowke kokosowa Doruni - jak dla mnie hit!
Szybko sie robi, znika w momencie (przynajmniej u mnie).
Z tym krolewskim to chyba Ci sie 2 cista pomieszaly, albo ja nie mam
innego przepiu na krolewskie, ale w moich "zasobach" krolewskie (u mnie
zwane krolewiczkiem ;-)) ma mase budyniowa. Mase z dodatkiem kaszy
mannej uzywam do ciasta o nazwie krakowiak. Zrobic je mozesz, choc jest
z nim troche roboty - ale robi sie je wczeniej, zeby ciasto nie bylo
twarde, wiec wszystko zalezy od Twoich sil i samozaparcia.
A co ja jeszcze polecam? Serniczek na zimno Dominiki NM - pycha i
szybciutko sie robi. Ciasto kruche z pianka i truskawkami. Ciasto
plesniak z jablkami. Fale Dunaju (badz Renu - inna wersja z wisniami) -
mi raczej nie smakuje, ale znam zagorzalych wielbicieli. Biszkopt z
galaretka i owocami (moze byc z bita smietana, galaretka i owocami).
Rafaello. Torcik szwarcwaldzki Anetka (zrobila go Skrzacik na spotkanie
grupowe, nie bylo mi dane sprobowac, ale wzyscy rozplywali ie z zachwytu
:-)). Murzynek (jego wersji bylo mnostwo na grupie).
I jeszcze wiele, wiele innych, o ktorych w tej chwili nie pamietam, ale
tez sa pyszne ;-)
Po przepisy odsylam do archiwum, lub moge podac na grupie (na razie nie
podaje, bo trasznie ich duzo).
Pozdrawiam
A-Netusia
|