Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia prosze o przepis

Grupy

Szukaj w grupach

 

prosze o przepis

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 78


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2017-06-16 18:19:02

Temat: Re: prosze o przepis
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2017-06-15 08:55, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>
> Piekłam kilka razy w życiu (stan wojenny, kartki na masło) ciasto z olejem
> - np. jogurtowe, metrowiec, jakieś szybkie ucierane babki, drożdżowe z
> olejem może ze dwa razy, no pewnie. Olej daje wrażenie wilgoci w cieście, a
> z masłem ciasto wydaje się bardziej suche. Dlatego wielu osobom olej
> bardziej odpowiada. Ja mam uraz z okresu kartkowo-wojennego. Ludzie piekli
> nawet ze smalcem, o ile był. Ze wszystkim były trudności, nawet tego oleju
> nie było.

No paczcie państwo... a niektóre (tutaj też bywający) twierdzą, że wtedy
było przede wszystkim masło, w dodatku w każdej zachcianej ilości.

Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2017-06-16 20:51:42

Temat: Re: prosze o przepis
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak <q...@q...pl> wrote:
> Dnia 2017-06-15 08:55, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>
>> Piekłam kilka razy w życiu (stan wojenny, kartki na masło) ciasto z olejem
>> - np. jogurtowe, metrowiec, jakieś szybkie ucierane babki, drożdżowe z
>> olejem może ze dwa razy, no pewnie. Olej daje wrażenie wilgoci w cieście, a
>> z masłem ciasto wydaje się bardziej suche. Dlatego wielu osobom olej
>> bardziej odpowiada. Ja mam uraz z okresu kartkowo-wojennego. Ludzie piekli
>> nawet ze smalcem, o ile był. Ze wszystkim były trudności, nawet tego oleju
>> nie było.
>
> No paczcie państwo... a niektóre (tutaj też bywający) twierdzą, że wtedy
> było przede wszystkim masło, w dodatku w każdej zachcianej ilości.
>

Bywało. Na kartki. W każdej zachcianek to tylko za żółtymi zasłonami. TW
Bolek mógłby coś o tym powiedzieć, ale onże w usenecie niebywały.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2017-06-16 20:59:44

Temat: Re: prosze o przepis
Od: Pszemol <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak <q...@q...pl> wrote:
> Dnia 2017-06-14 22:38, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> W dniu 14.06.2017 o 16:36, Pszemol pisze:
>>> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>>>>> Te 5dag drożdży to rozumiem chodzi o drożdze mokre, w kostce.
>>>>> Ile to wyjdzie drożdzy suchych, w proszku/granulkach, Ewa?
>>>> Na moich drożdżach instant jest napisane, że 8g zastępuje 25g świeżych.
>>> U nas nie występują drożdże świeże w handlu,
>>
>> Ale bieda w tej Ameryce! ;)
>
> No... broń każdy mieć może, a żywych drożdży się boją.

Podejrzewam że mają zbyt krótką trwałość w sklepie jak na produkt rzadko
kupowany.

Mało tu ludzi się jeszcze zajmuje pieczeniem czegoś w domu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2017-06-16 21:50:32

Temat: Re: prosze o przepis
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

XL <i...@g...pl> wrote:
> Qrczak <q...@q...pl> wrote:
>> Dnia 2017-06-15 08:55, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>>>
>>> Piekłam kilka razy w życiu (stan wojenny, kartki na masło) ciasto z olejem
>>> - np. jogurtowe, metrowiec, jakieś szybkie ucierane babki, drożdżowe z
>>> olejem może ze dwa razy, no pewnie. Olej daje wrażenie wilgoci w cieście, a
>>> z masłem ciasto wydaje się bardziej suche. Dlatego wielu osobom olej
>>> bardziej odpowiada. Ja mam uraz z okresu kartkowo-wojennego. Ludzie piekli
>>> nawet ze smalcem, o ile był. Ze wszystkim były trudności, nawet tego oleju
>>> nie było.
>>
>> No paczcie państwo... a niektóre (tutaj też bywający) twierdzą, że wtedy
>> było przede wszystkim masło, w dodatku w każdej zachcianej ilości.
>>
>
> Bywało. Na kartki. W każdej zachciane

j

> to tylko za żółtymi zasłonami. TW
> Bolek mógłby coś o tym powiedzieć, ale onże w usenecie niebywały.

J.w.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2017-06-16 22:25:16

Temat: Re: prosze o przepis
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2017-06-16 20:59, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
> Qrczak<q...@q...pl> wrote:
>> Dnia 2017-06-14 22:38, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>> W dniu 14.06.2017 o 16:36, Pszemol pisze:
>>>> FEniks<x...@p...fm> wrote:
>>>>>> Te 5dag drożdży to rozumiem chodzi o drożdze mokre, w kostce.
>>>>>> Ile to wyjdzie drożdzy suchych, w proszku/granulkach, Ewa?
>>>>> Na moich drożdżach instant jest napisane, że 8g zastępuje 25g świeżych.
>>>> U nas nie występują drożdże świeże w handlu,
>>>
>>> Ale bieda w tej Ameryce! ;)
>>
>> No... broń każdy mieć może, a żywych drożdży się boją.
>
> Podejrzewam że mają zbyt krótką trwałość w sklepie jak na produkt rzadko
> kupowany.
>
> Mało tu ludzi się jeszcze zajmuje pieczeniem czegoś w domu.

Akurat drożdże służą nie tylko do pieczenia, ha.

Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2017-06-16 23:19:17

Temat: Re: prosze o przepis
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 16.06.2017 o 17:37, XL pisze:
> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 15.06.2017 o 23:17, Ikselka pisze:
>>> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>>>> W dniu 15.06.2017 o 08:55, Ikselka pisze:
>>>>> Piekłam kilka razy w życiu (stan wojenny, kartki na masło) ciasto z olejem
>>>>> - np. jogurtowe, metrowiec, jakieś szybkie ucierane babki, drożdżowe z
>>>>> olejem może ze dwa razy, no pewnie. Olej daje wrażenie wilgoci w cieście, a
>>>>> z masłem ciasto wydaje się bardziej suche. Dlatego wielu osobom olej
>>>>> bardziej odpowiada. Ja mam uraz z okresu kartkowo-wojennego. Ludzie piekli
>>>>> nawet ze smalcem, o ile był. Ze wszystkim były trudności, nawet tego oleju
>>>>> nie było.
>>>> Olej za komuny i olej obecny to zupełnie inna bajka.
>>> Pewnie jakaś myśl przyświeca temu stwierdzeniu?
>>>
>> O rzepaku sama wyguglasz, czy pomóc?
>>
> O ówczesnym braku wyboru SOBIE wyguglaj.

Ale cóż ów ma do ciasta z olejem obecnie?
Oj, znowu szkoda kotka...

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


57. Data: 2017-06-16 23:19:57

Temat: Re: prosze o przepis
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 16.06.2017 o 18:19, Qrczak pisze:
>
> No paczcie państwo... a niektóre (tutaj też bywający) twierdzą, że
> wtedy było przede wszystkim masło, w dodatku w każdej zachcianej ilości.

W dodatku najlepszej jakości!

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


58. Data: 2017-06-17 00:00:48

Temat: Re: prosze o przepis
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 16.06.2017 o 18:19, Qrczak pisze:
>>
>> No paczcie państwo... a niektóre (tutaj też bywający) twierdzą, że
>> wtedy było przede wszystkim masło, w dodatku w każdej zachcianej ilości.
>
> W dodatku najlepszej jakości!
>

Panie, jak widzę, miały dobrze za żółtymi firankami.
http://b.leski.pl/index.php/2012/11/30/1625/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


59. Data: 2017-06-17 00:10:54

Temat: Re: prosze o przepis
Od: Animka <a...@t...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-06-16 o 22:25, Qrczak pisze:
> Dnia 2017-06-16 20:59, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>> Qrczak<q...@q...pl> wrote:
>>> Dnia 2017-06-14 22:38, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>> W dniu 14.06.2017 o 16:36, Pszemol pisze:
>>>>> FEniks<x...@p...fm> wrote:
>>>>>>> Te 5dag drożdży to rozumiem chodzi o drożdze mokre, w kostce.
>>>>>>> Ile to wyjdzie drożdzy suchych, w proszku/granulkach, Ewa?
>>>>>> Na moich drożdżach instant jest napisane, że 8g zastępuje 25g
>>>>>> świeżych.
>>>>> U nas nie występują drożdże świeże w handlu,
>>>>
>>>> Ale bieda w tej Ameryce! ;)
>>>
>>> No... broń każdy mieć może, a żywych drożdży się boją.
>>
>> Podejrzewam że mają zbyt krótką trwałość w sklepie jak na produkt rzadko
>> kupowany.
>>
>> Mało tu ludzi się jeszcze zajmuje pieczeniem czegoś w domu.
>
> Akurat drożdże służą nie tylko do pieczenia, ha.

Np. ja lubię piec na drożdżach suszonych z tych torebeczek.
Mam je zawsze pod ręką i nie muszę latać po sklepach w poszukiwaniu
świeżych. Te świeże nie zawsze bywają świeże.


--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


60. Data: 2017-06-17 10:54:24

Temat: Re: prosze o przepis
Od: stefan <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-06-17 o 00:00, XL pisze:
> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 16.06.2017 o 18:19, Qrczak pisze:
>>>
>>> No paczcie państwo... a niektóre (tutaj też bywający) twierdzą, że
>>> wtedy było przede wszystkim masło, w dodatku w każdej zachcianej ilości.
>>
>> W dodatku najlepszej jakości!
>>
>
> Panie, jak widzę, miały dobrze za żółtymi firankami.
> http://b.leski.pl/index.php/2012/11/30/1625/
>
nieco mnie śmieszy to mitologizowanie tych sklepów. w 1967 roku za
uzbierane ze stypendium pieniążki (II klasa Technikum) w takim sklepie
:Konsumy: kupowaliśmy buty ogólnowojskowe ze spinaczami, kurtki
ocieplane tzw behatki. kilka lat później (już za Gierka 1972) bez
problemu kożuszek 3/4 (na długie, tzw stróżowskie z długim futrem trzeba
było czekać.
Dla mnie synonimem niedostępności był Gallux - towary jakościowo dobre
ale ceny przeliczane z dolarów z 500% narzutem...
pozdr
Stefan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ] . 7 . 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

MYKOLOGIA STOSOWANA !!!
ekspress cisnieniowy i parzenie kawy
Homos
Czas na cos slodkiego - placek ze sliwkami
Tradycyjny, polski bialy ser

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »